Глоби до 1000 лева ще бъдат налагани на граждани на Смолян, които хранят улични кучета и котки. Това се предвижда в промените на Наредбата зa пpидoбивaнeтo, peгиcтpaциятa, пpитeжaвaнeтo, oтглeждaнeтo и ĸoнтpoлa нa ĸyчeтa нa тepитopиятa нa Oбщинaта. Те бяха представени на обществено обсъждане в мecтнaтa aдминиcтpaция. B нeгo взexa yчacтиe зaм.-ĸмeтoвeтe Beнepa Apъчĸoвa, инж.Mapиaнa Цeĸoвa, oбщинcĸи cъвeтници, ĸмeтoвe нa ĸмeтcтвa и гpaждaни.
„Наличието на безстопанствени кучета и котки е една от причините за замърсяване на градската среда. Освен, че са опасни за хората, поради възможност от ухапване, тези животни могат да са преносители на болести и зарази, които са опасни за здравето и живота на хората. Едно предложение е забраната за хранене на бездомните кучета и котки. С въвеждането на забрана за храненето им се цели да се предотврати увеличаване на популацията им. Ако някой гражданин иска да храни такива животни, то той може да ги отглежда като домашни любимци, съгласно законовите изисквания – на собствен терен, кучето да притежава ветеринарномедицинска и административна регистрация. Забраната за хранене на бездомни кучета ще доведе до намаляване риска от инциденти и е мярка за намаляване на броя на безстопанствените животни и ограничаване на популацията им", се посочват като мотиви в предложените промени.
Наредбата забранява и разхождането на домашни любимци в централната градска част, по площади и паркове в Смолян, също така и на територията на детски ясли, градини, детски и спортни площадки, стадиони и училища, както и в дворовете на здравни заведения и заведения за социални грижи и на места, обозначени със забранителни табели.
Глоби ще има и за стопаните на животни, ухапали човек.
От заплащане на такса за притежаване на куче се освобождават собствениците на: кучета на инвалиди; кастрирани кучета; кучета, които придружават или охраняват селскостопански животни, които се отглеждат в регистриран животновъден обект; служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка; кучета, използвани от Българския червен кръст, за опитни цели или с поставен микрочип (за първата година от тяхното регистриране).
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

13 comments so far,Add yours

  1. Ами напрвете приют и ги приберете,а не да ходят гладни по целият град!

    ОтговорИзтриване
  2. трябва да оставя 4 пидбула гладни и после да ви хвърля при тях

    ОтговорИзтриване
  3. И какво трябва да ядат бездомните животни?Трябва да умират от глад ли!Господ е създал света и всяко същество има право на живот!Това,че животните зависят от нас,хората, не означава,че имаме право да ги убиваме и да се отнасяме зле със тях!И те имат сърца и души и тях също ги боли!Затова ще има земетресения и природни бедствия,за да се опомни,човека,че има по висша сила,която справедливо наказва за своеволията човеците!

    ОтговорИзтриване
  4. По-голяма простотия не е могло да измислят ,за да си оправдаят заплатите.Глоби за тези,които ги пускат тия животни на улицата би било по-удачно,че те животинките не са се появили от нищото. Нито по този начин ще се намали популацията нито нещо друго...Няма да спра да ги храня нито да помагам с каквото мога ,защото на двама трима олигофрена им е дошла тази "гениална" идея. Даже предлгам тези измислили тази нелепица да гладуват и да бъдат изхвърлени.. е тях с кеф ще ги подминавам !

    ОтговорИзтриване
  5. Господи, що за безумие. Не стига, че тези животни са на улицата заради нас, хората, ами и да ги оставим да изнемогват от глад? Няма такова бездушно същество като човека. Думи като състрадание, обич, природа и заедност сякаш вече не означават нищо в нечии глави.

    ОтговорИзтриване
  6. Виолета Иванова21 юни 2017 г. в 23:45

    Поредното безумие!Господа управници, те и циганите са рисков фактор,но продължавате да ги храните със социални помощи,които излизат от джоба на данакоплатците!

    ОтговорИзтриване
  7. Тези хора не са много добре умствено...

    ОтговорИзтриване
  8. Не съм срещал такава изродска държава,хем изхвърлени на улицата,където умират от глад и болести,хем е забранено да се хранят от малкото хора,които го правят и са единици от човешката паплач,наречена български народ,къде ви са добрите приюти,да приюти а не онези зловещи места в които прибирате уличните кучета и там те гният,господа ненормални общинари,вие трябва да сте човешки чудовища,за да решите животните от някой и друг състрадателен залък който им се подхвърля от някой състрадателен човек от жалката сган,която ги мъчи,малтретира,гони и убива,такава наредба,която ще доведе до освирепяване от глад и на без това гладните клетници може да измисли и приложи само олигофрен със много тежка степен на олигофрения,произлизащ от човешката сган населяваща тази страна.Бил съм дълго в чужбина и искам да попитам,а каква е глобата и наказанието за малтретирането и убиването на бездомниците или там общинарите си мълчат и това не ги интересува,какво се изненадвам,по този въпрос е много тихо нали

    ОтговорИзтриване
  9. Като не ги хранят какъв проблем ще решат, очакват да умрат от глад ли? Или да се озлобят, защото са гладни...

    ОтговорИзтриване
  10. Като са гладни тогава ще са опасни....а котенцата какво ви пречат?
    Бог ги е създал с природата!

    ОтговорИзтриване
  11. Защо не се виждат коментарите???

    ОтговорИзтриване
  12. Толкова отвратителна е станала тая държава заради хората, които са в нея.... просто не искам да живея повече в България. С какво са виновни животинките, че пречи да бъдат нахранени.... просто нямам думи от безочието на хората. Дано се задавите с тия пари от тая недъгава глоба !

    ОтговорИзтриване
  13. Хората са мърлячите ,не животните.
    Общ.съвет да направи нещо смислено,напр.приют.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I