През последните няколко години на пазара на недвижими имоти в Гърция се наблюдава повишен инвеститорски интерес от страна на родопчани. По-заможни бизнесмени разполагат със собствени имоти най-вече около Авдира. Всички търгуват с обектите си, давайки ги за нощувки срещу заплащане. Смолянчани продават апартаменти, селски къщи, земи, за да си закупят имот в южната ни съседка. „Преди две години купих апартамент от 70 кв. м в Кавала за 68 хиляди евро”, споделя смолянчанин. Той имал два апартамента в Смолян, единият го продал, продал и земя преди години около Пампорово. И с малко помощ от близки приятели закупил апартамента. Мъжът твърди, че в Смолян няма поминък, хората го напускат и ако се наложи ще продаде и вторият си апартамент и ще отиде да живее за постоянно в Кавала. Според него инвестицията, която е направил, си струва. Част от стаите дава под наем на свои приятели и си докарва пари. Почти вече е научил и гръцки.      

Какво привлича най-вече смолянчани да купуват имоти в северна Гърция?

Великолепният климат, живописните природни пейзажи, изключително чистите плажове и огромното количество архитектурни и исторически паметници, както и достъпните цени на жилищата в Гърция. Други, които имат също апартаменти и къщи са категорични, че покупката на недвижими имоти в Гърция за почивка край морето е изгодна сделка
Сред купувачите на гръцки имоти преобладават тези, които всяка година предпочитат да прекарват почивката си в някой от местните курорти. Едно собствено жилище в Гърция, край морето, при това на приемлива цена, дава редица преимущества на своите стопани. С всяка следваща година те спестяват разходите за хотели. Собственият имот им позволява да почиват в най-удобното за тях време, без да зависят от сезони и туроператори.

При отдаване под наем, придобитото жилище в Гърция може да бъде източник на допълнителни доходи.

Смолянчанин, който има вила в Авдира посочва, че вече инвестицията сама се е изплатила, защото от години дава стаите на редовни клиенти от Смолян и други градове на България. „Авдира е близо, в Смолян е студ и дъжд, а там е топло, още в края на май се къпем в морето. Какъв по-чудесен уикенд на морето, отколкото в студения Смолян, където се палят печки и през юни?”, обяснява мъжът. 
Закупуването на имот в Гърция е изгодно не само за почитателите на ежегодната почивка на море.
В Ксанти също се оказва, че има атрактивни имоти. Смолянчанин е купил къща от 150 кв.м за 75 хиляди евро. Къщата има веранда, вътрешни стълби, таванско помещение, както и дворно място. „В Гърция е много спокойно, те са на последно място по инфаркти и инсулти от страните в Европейския съюз. Няма го това напрежение, което го усещаш в България. Климатът е прекрасен, а и работа може да си намериш. Затова със семейството ми решихме да направим тази инвестиция”, коментира 47-годишният мъж. 
Числото на желаещите да придобият собствено жилище в Гърция се увеличава и благодарение на факта, че процедурата по закупуване е доста опростена и бърза. Нещо повече, при закупуване на жилище от собственик или от строител, чужденецът получава същите права на собственост, каквито имат и гръцките граждани. Това означава, че може да отдава жилището си под наем с краткосрочен или дългосрочен договор. При необходимост, жилището винаги може да бъде и изгодно препродадено, даже с добавена стойност, коментират нашенци извършили вече подобни сделки. Освен Кавала, Авдира и Керамоти, смолянчани се насочват и към жилища на остров Тасос. Апартамент 59 кв. м се предлага за 59 хиляди евро, а къща на Халкидики – 75 кв. м върви за 140 хиляди евро. 
Освен в южната ни съседка, смолянчани, които от дълги години работят в Западна Европа, си купуват на кредит жилища.
Николай Михайлов,
24smolian.com
На снимките:
Сглобяема къща в района на най-близките до плажове селца

Инвестиция в спокойствие 
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I