30 месеца след трагедията с 3 трупа в Широколъшка, съдът се произнесе

Зад волана на колата, с която загинаха трима ученици във водите на река Широколъшка, е бил Александър А. Наказателното производство срещу неизвестен извършител е прекратено поради смъртта на дееца.
Това реши окончателно Апелативният съд в Пловдив, който потвърди решението на окръжните магистрати в Смолян, 30 месеца след трагедията на пътя, която потопи цял Девин в скръб.
Кой е бил зад волана на автомобила, с който загинаха тримата ученици?! Това поискаха да изяснят родители на починалите тийнейджъри при трагедията.
Припомняме, че инцидентът стана на 22 декември 2014 година, на няколко километра от Широка лъка. Васил Г., Симон Т. и Александър А. загубиха нелепо живота си, след като изхвърчаха на ляв завой в река Широколъшка. Колата „Рено Меган", с която се движели, е летяла 4-5 м по ската и се обърнала по таван в ледената вода. Единственият оцелял в жестоката катастрофа – Николай В., пътувал на задната седалка. Момчето разбило задното стъкло и едва излязло на пътя. Отишло до най-близката бензиностанция, за да потърси помощ. Дошлите на място екипи констатирали смъртта на тримата ученици. Според Николай, те били живи, когато той излязъл от колата. Момчето обаче не успяло да им помогне.
Четиримата съученици решили да се поразходят с автомобила. Зад волана седнал Васил, който единствено имал шофьорска книжка. Те минали през центъра на Девин, след което поели към Широка лъка. Там направили кръгче и решили да се приберат. Според разказа на Николай, Александър помолил да кара колата на връщане. Момчето нямало книжка, но било преминало курсовете и му предстоял изпит. Тийнейджърът подкарал „Рено"-то, но настъпвал газта, което накарало Николай да му направи забележка. „Сашо, намали скоростта, ще се метнем някъде", казал той, но отговорът бил „Спокойно, няма страшно", разкрива оцелелият пред разследващите по-късно. По думите му, последвало влизане в завой с висока скорост. Колата се хлъзнала на участъка, завъртяла се и след удар в мантинелата паднала по таван в коритото на река Широколъшка. Момчетата се питали взаимно дали са добре. Не успели обаче да отворят вратите. Николай с крак счупил задното стъкло и излязъл от превозното средство. Водата му била до кръста. Момчетата му казали да им помогне защото започнала да нахлува вода. Съученикът им обаче не успял да отвори вратите. Затова тръгнал да търси помощ. Нито един от минаващите автомобили на пътя не спрял на ръкомахащото момче. Николай изминал над километър до близката бензиностанция, където потърсил помощ…
Прокуратурата прекрати наказателното производство срещу „неивестен извършител" поради „смъртта на дееца". Според разследващите, зад волана бил неправоспособният Александър А. Родителите на момчето обаче обжалваха постановлението на държавното обвинение. Мотивите им са, че е било необходимо да се извърши очна ставка с Николай В. за да се установи кой точно е управлявал автомобила при настъпилото ПТП. Според тях, „прокурорът не е направил обстоен анализ на всички доказателства, включително и заключението по ДНК експертиза, като по този начин е стигнал до неправилния извод, че автомобилът е управляван от Александър".
Окръжният съд в Смолян обаче потвърди постановлението на прокуратурата.
След обжалване, апелативните магистрати сториха същото, като решението е окончателно.
„На базата на установените факти, решаващият съд е приел за безспорно установено, че причина за настъпване на  инкриминираното ПТП е единствено поведението на пострадалия А.З. А., изразяващо се в управление с несъобразена с пътната обстановка скорост, вследствие на което автомобилът е напуснал платното за движение, преобърнал се в крайпътна река и последвала смъртта на водача и пътуващите в автомобила С.Е.Т. и В.П. Г. Съдът не е установил наличие на доказателства, ПТП да е възникнало в резултат на противоправни действия, нарушение на правилата за движение или управляване на процесния автомобил от други лица”, се посочва в мотивите на магистратите.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I