Три смолянски села се стягат за провеждането на традиционните си събори, които ще се проведат от 1 до 6 август т.г. Един от тях е национален –честванията в с.Славейно, посветени 114 години от Илинденско-Преображенското въстание. В  Гела  ще се проведе 15-тото Гайдарско надсвирване и Илинденски събор, а в Мугла ще бъде представен обичаят „Среде лято".   
Туристите и отпускарите, които са избрали Родопите за почивка имат богат избор, защото всеки събор отразява традицията на населеното място, а и е повод да си дадат среща близки и роднини, които по стечение на обстоятелствата са пръснати в различни краища на страната и света. Съборите са и повод хората да се повеселят и да разпуснат.
Мугла отново ще представи хилядолетният обичай  „Среде лято". Празниците започват на 1 август с поход до Карлък, където ще се берат диви цветя и билки, а кметицата на селото Даниела Кубинска ще заснеме видеоклип. Същия ден жените ще берат китки и ще изработват венци. Официално съборът ще бъде открит на 5 август от 10,30 ч. Половин час по-късно ще бъде представен обичаят „Среде лято". За празничното настроение ще се грижи оркестър „Родопско настроение", а за младите е предвидена дискотека под звездите.
За 15-и път магичното родопско село Гела се подготвя за гайдарското надсвирване и традиционния Илинденски събор, който се провежда на поляните около параклиса „Св.Илия" над селото. Надсвирването ще бъде открито  на 5 август от 10,30 ч.  Конкурсната програма започва в 11.00 часа, а в 18.00 ч. ще бъдат наградени лауреатите. След това празникът продължава с концертна програма. На 6 август от 11,30 ч. ще бъде открита срещата на родовете и ще има народно веселие.
Национални тържества, посветени на 114 години от Илинденско-Преображенското въстание организира и село Славейно. Проявите започват на 5 август, когато от 16.00 ч. ще бъде отслужена  панихида в памет на загиналите за свободата в храм „Св. пророк Илия" . След това от 17.00 часа ще има тържествен митинг-концерт и тържествена заря. В тържествата участват и военни от 101-ви Алпийски батальон в Смолян. На 6  август в местността Хайдушки поляни ще се положат венци пред паметника на преображенци. В честванията всяка година участват и от Съюза на тракийските дружества в България.
В организацията на съборите активно се включва община Смолян, съответните кметства, читалища, неправителствени организации и др.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I