-Г-н Николов, на последното си заседание Асоциацията по ВиК преутвърди бизнес плана на "ВиК" ЕООД за периода 2017-2010 г. Какво съдържа този документ освен цена на водата?

-Бизнес планът е разработен за петгодишен период и е съобразен със Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги, Наредбата за регулиране на качеството на ВиК-услугите, указанията на КЕВР, указания за образуване на цените на ВиК-услуги, приети с решение на КЕВР. Бих искал да поясня, че цената на водата не е самоцел. Тя не е и целта на бизнес плана. Цената на водата е производна от всички указания на КЕВР, които ние трябва да изпълним. Едно от тях е качество на ВиК-услугите. Разработването на бизнес плана тръгна от тези изходни данни - какво трябва да бъде качеството след пет години, какви са индивидуалните цели, които дружеството трябва да постигне и какви са стъпките, за да ги постигнем. Оттам вече излизат нужните за постигането на тези цели инвестиции. Тоест, цената е следствие.

-И какво трябва да направите, за да постигнете тези цели?

-За 2017 г. сме предвидили например инвестиции на стойност 950 000 лева, за да се постигат поетапно тези цели. Общо за периода се предвиждат инвестиции за около 11 млн. лева, от които почти половината са собствени средства на ВиК от инкасирането на водата, другите ще бъдат заемен капитал, за да се постигнат изискванията на КЕВР. Ако не постигнем показателите за качество, ще претърпим санкции от регулатора.

-Кои са тези показатели?

-Те са общо 30 на брой, но пет от тях са изключително важни - качество на питейната вода, налягане във водоснабдителната система, рехабилитация на водопроводната мрежа (определен процент), събираемост и ефективност на изграждане на водомерното стопанство. Стриктно следени ще бъдат 30-те показателя, но най-голямо внимание се обръща на тези пет.

-За първи път се уеднаквява цената за помпажна и гравитачна вода. Защо?

-Това не е идея на "ВиК" - Смолян, а в изпълнение на Закона за ВиК-услугите от 2015 г. в чл. 14. където пише, че в новия програмен период ВиК-операторите прилагат принципа на единна цена на услугата за обособената територия. Това значи: един оператор - една цена на водата.

-Защо се изисква това, по каква логика?

-Аз не мога да коментирам законодателя, но логиката според мен е солидарност в достъпа до питейна вода, защото това е услуга от първа необходимост и трябва всички да имат еднакъв достъп до нея, без значение къде се намират и по какъв начин се доставя. Общо взето като електричеството, никой не задава въпроса защо е еднаква цената на един оператор за цялата територия, на която той доставя ел. енергия.

-С тази промяна за едни територии цената поевтиня, а за други поскъпна. Какво е съотношението на населените места с гравитачна спрямо тези с помпажна?

-Приблизително 49 спрямо 51% в полза на помпажната, която поевтинява. Водата беше 1,40 лв. на кубик без ДДС за помпажната и 99 стотинки за гравитачната - това е за доставка на вода, без другите елементи на ценообразуването. От 1 май цената на водата е 1,26 лева за всички. Тя е съобразена с инвестиционната програма и с показателите за качество на ВиК-услугите.

-С какъв аргумент планирате цената да расте през този петгодишен период, макар и плавно?

-Аргументъте нарастването на брутния вътрешен продукт в средносрочната бюджетна прогноза и нарастване на средномесечния доход на лице от семейството в региона по данни от статистиката. Това са данни, взети от статистиката.

-Какви са изчисленията за сооциалнатапоносимост на местното население?

-Социалната поносимост е 2,5% от средномесечния доход на лице от домакинството - това е на национална база. В Смолян за 2017 г. сме на 1,33%. Тоест, почти наполовина. 

-Поскъпването на водата довежда и до увеличаване на инвестициите, които ВиК би трябвало да направи, какви ще са те?

-Ще Ви поправя, защото не е такава логиката. Инвестициите, които сме длъжни да направим, обуславят поскъпването на водата. Ние определяме какви инвестиции са нужни за постигане на показателите за качество и на тази база като производно се получава цената на водата. За да можем да постигнем тези показатели, които КЕВР изисква от нас, ние искаме тези цени на водата.

-От общо11 млн. лв. за целия период, през 2017-та предвиждате 950 000 лв., те как ще бъдат разпределени между общините?

-На база на процентното участие на всяка община в Асоциацията на ВиК. Това съм го казал пред всеки общински съвет, в който са ме канили да разяснявам бизнес плана. Примерно имаме за тази година 20 км рехабилитация на водопроводна мрежа. С всеки от общинските кметове разговаряме и казваме така: "При 10% участие на общината, ще бъдат рехабилитирани два километра водопровод. Къде искате Вие да бъдат?". И те обикновено се правят там, където кметовете смятат да асфалтират. Така работим със Златоград, с Доспат. Онзи ден сме водили разговори с кмета на Чепеларе, г-жа Чакърова. Така работим с всички кметове.

-Тоест, в преговори с кметовете се решава?

Тук не става въпрос за преговори. Ние се съобразяваме с тях. Там, където те имат спечелени поръчки за асфалтиране на улици, понеже поемат ангажимент пет години да не се пипа новата настилка, ние приоритетно минаваме и ако е нужно, подменяме водопроводите. Така взаимно си помагаме с кметовете.

-Това ли е целта на тяхното участие в тази асоциация, да имат по-пряк контакт с "ВиК"?

.-Да, по този начин - чрез асоциацията, те осъществяват и пряк контрол върху дейността на "ВиК". Ползите от участието им в асоциацията са ясни, макар и някъде да не искат да ги разберат. Понеже общинските съветници на Девин гласуваха против, не знам дали им е било известно, че благодарение на тяхното участие в асоциацията и на този бизнес план, техните проекти за Стоманово за 850 000 лв. се съгласуваха от "ВиК"  - Смолян, и получиха  подкрепа. За Лясково мисля, че е още по-голяма инвестицията.

-Породиха се съмнения доколко е законосъобразно съгласуването на бизнес плана. Вашият коментар?

-Дружеството "ВиК" и аз като негов управител нито съм член на Асоциацията, нито имам право на глас в нея. Бях поканен да отговарям на въпроси. И не мога да коментирам доколко е законосъобразно съгласуването или не. Аз съм от другата страна - кандидатствам за съгласуване. Всички знаете, че област Смолян е пилотна за страната в провеждането на водната реформа. Винаги, когато си пръв, когато прокарваш път там, където няма и пътека, наистина е много трудно. Все пак това, което правим заедно с грешките, които допускаме, ще бъдат жалоните, по които ще минат  другите ВиК-дружества. За тях ще бъде много по-лесно, защото пътят ще бъде прокаран.

-А общинските съветници били ли са запознати със съдържанието на бизнес плана?

-Там, където ни поканиха, се опитахме да разясним. Ние сме изпратили бизнес плана на магнитен носител в Асоциацията. От тяхна страна е разпратен към кметовете и председателите на общинските съвети, за да ги предоставят на съветницитеза запознаване. Няма как да Ви кажа дали са ги чели, или не. Текстовата част на бизнес плана е около 130 страници. Отделно има приложения, които не биха дали отражение в решението на общинските съветници, ако са прочели текстовата част. Бизнес планът е направен от специалисти, предназначен е за КЕВР. Няма как да направим по-къс вариант за общинските съвети. Въпреки всичко, от тестовата част човек може да придобие представа за какво става въпрос. Това беше целта на няколко общински съвета да ни поканят да разясним. Не сме отказали на нито един общински съвет. Където ни е поискано разяснение, сме давали. Основно съветниците се интересуваха от цената на водата. А както вече казах, тя е следствие, не цел на бизнес плана.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I