За 15-и път магичното родопско село Гела събра около 20 хиляди души за Гайдарското надсвирване и традиционният Илинденски събор на местните родове, който се провежда на поляните около параклиса „Св.Илия" над селото.
Мащабното събитие беше открито от зам.-кмета на община Смолян Венера Аръчкова. Тя изрази радостта си, че за поредна година в планината на Орфей ни събира магията на каба гайдата и родопската песен. „Поздравявам изпълнителите и се надявам те да се завръщат всяка година за този празник. Бъдете живи и здрави! Пренасяйте в сърцата си красотата на родопския фолклор, предавайте я на децата си, показвайте я на света. Нека се множат изпълнителите и почитателите на гайдарското изкуство, да израстват млади таланти и всяка година край Гела да създават празник като днешния, за да се дарява с младост традицията на гайдата и да се гарантира нейното безсмъртие", посочи в словото си Аръчкова.
Тя пожела успех на участниците и поздрави журито, чийто председател е проф.академик Милчо Василев. Според статута на Гайдарското надсвирване, записването на участниците става в деня на конкурса. Те са разпределени в 3 възрастови групи: 1-ва до 14 год.; 2-ра от 15 до 18 години  и 3-та над 19 г. След като приключи с изпълненията съответната група, се извършва и награждаването. Зам.-кметът Аръчкова награди победителите от първа група. Журито оценява участниците по 10-бална система по следните критерии: стил, чисто интониране, постановка, костюм, сценичност, орнаментика, технически умения. Награди се присъждат на всички групи, включително и парични, както и поощрителни за всяка възрастова група. Всеки гайдар получава грамота за участие в надсвирването. 
Зам.-областният управител Владимир Гърбелов също поднесе поздравителен адрес към организаторите на събитието и участниците.
Организатори на Гайдарския конкурс - с. Гела 2017 са Община Смолян, Кметство Широка лъка и спонсори. Те бяха поздравени за добрата организация по време на Гайдарското надсвирване.
Станалият традиционен вече събор привлича всяка година хиляди туристи, дошли да се насладят на изпълненията на гайдарите и от прекрасните гледки на Родопа планина. Кръшни хора, песни и гайдарски мелодии ще огласят  Родопите цели два дни по време на събора.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I