В сравнение с останалите области на страната през второто тримесечие на 2017 г., област Смолян е на 23-то място по показател „средна работна заплата”

Най-висока средна месечна работна заплата получават наетите в областите София (столица) - 1 411 лв., Стара Загора - 1012 лв., Враца - 997 лв., София и Варна - 993 лева.
По предварителни данни на Националния статистически институт, наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Смолян към края на юни 2017 г. се увеличават с 0.7% спрямо края на март 2017 г. и достигат 31.5 хил., като увеличението на наетите в частния сектор е с 1.1%, а в обществения сектор наетите по трудово и служебно правоотношение намаляват с 0.6%.
Спрямо края на първото тримесечие на 2017 г. увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Професионални дейности и научни изследвания” - с 12.4%, „Финансови и застрахователни дейности” - с 11.5%, „Операции с недвижими имоти“ - 10.5% и „Транспорт, складиране и пощи” - с 10.4%. Най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в „Култура, спорт и развлечения” - с 32.8%, „Хотелиерство и ресторантьорство” - с 14.2% и Други дейности” - с 5.5%.
В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” - съответно 38.2 и 10.8%.
В края на юни 2017 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Смолян са с 0.4% повече в сравнение със същия период на предходната година, като увеличението на наетите в частния сектор е с 1.4%, а в обществения сектор наетите по трудово и служебно правоотношение намаляват с 2.8% .
Средната брутна месечна работна заплата в област Смолян за април 2017 г. е 738 лв., за май - 768 лв. и за юни - 767 лева.
През второто тримесечие на 2017 г. средната месечна работна заплата за област Смолян нараства спрямо първото тримесечие на 2017 г. с 7.4% и достига 758 лв. при 1040 лв. за страната. За обществения сектор средната месечна работна заплата е 863 лв., а за частния - 724 лева.
Увеличение на средната месечна работна заплата, спрямо първото тримесечие на 2017 г., е регистрирано в дейностите „Операции с недвижими имоти” - 24.8%, „Строителство” - 24.2% и „Производство и разпространение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ – 14.9%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намаление на средната месечна работна заплата са „Култура, спорт и развлечение” - с 5.6%, „Професионални дейности и научни изследвания” - с 1.9% и Финансови и застрахователни дейности” - с 1.2%.
Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2017 г. се увеличава с 7.4%.
Най-високо средномесечно трудово възнаграждение през второто тримесечие на 2017 г. са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти”, „Добивна промишленост”и „Селско, горско и рибно стопанство”. Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности „Други дейности”, „Хотелиерство и ресторантьорство” и „Административни и спомагателни дейности”.

24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I