Деца ще рецитират части от Корана на регионален изпит днес в Мадан, съобщиха от Районното мюфтийство в Смолян. Изпитът се провежда ежегодно за възпитаниците на летните Коран курсове в областта. Класиралите се на първите места курсисти ще участват в националния изпит, организиран от Главното мюфтийство.
Близо 850 деца са изучавали Корана в летните школи към джамиите в областта, според данни от Районното мюфтийство. Общо 60 са коран курсовете за деца през това лято, а преподавателите в тях са предимно имами и студенти от Висшия ислямски институт.  Курсистите са ученици от 1 до 8 клас, а програмата е утвърдена от Главно мюфтийство.  В продължение на два месеца малчуганите се запознават с основни постулати от религията, учат се да декламират наизуст текстове от свещената за мюсюлманите книга. Уроците в религиозните курсове са 4-5 дни седмично по 3 часа. Наученото в Коран курсовете ще бъде показано на изпита в централната джамия в Мадан. Децата ще демонстрират  познанията си за религията, ще четат и рецитират части от Корана, а  изпитването за практически умения ще бъде свързано с изпълнението на молитвата. Тестовете за рецитиране  и изразително четене на текстове от свещената книга ще бъдат оценявани за мелодичност и правилно произношение.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I