Окончателно приключиха ремонтните дейности по пътя „Буков хан" – с. Галище.
Трасето е част от проект, касаещ реконструкцията и рехабилитацията на общински път Букова поляна – Буково- Галище от 2008 г., но изпълнениeто му бе спряно след няколко месеца работа. Техниката е прибрана, работата остава недовършена.
Години наред пътуващите ежедневно по този път за работа или обратно към дома си са принудени да маневрират между огромните дупките и често да търсят услугите на сервизните техници.
Още в началото на своя мандат кметът на община Мадан залага в управленската си програма, като един от своите приоритети, цялостното завършване на силно амортизираните близо 10 км от пътя.
Така в края на 2012 г. след кандидатстване, ДФ "Земеделие" и Общината подписват договор за ремонт и рехабилитация на близо 2 км от най-компрометираните участъци в селата Букова поляна и Буково.
През 2014 г. по инициатива на кмета на общината Фахри Молайсенов, Министерството на регионалното развитие и благоустройството отпуска сумата от 315 хил. лв за 700-метров участък от пътя между „Буков хан" – Букова поляна и изграждането на 1 600 м обезопасителна мантинела.
Но работата по ремонтът на общинския път Букова поляна – Буково- Галище продължава и през следващите години до цялостното ремонтиране на трасето.
Въпреки желанието на общинското ръководство за бързото решаване на проблeма, откликвайки на молбите на хората, сложната финансова обстановка в страната не позволява това да се случи бързо. Ситуацията, обаче не отказва ръководството да продължи да търси средства за финализиране на трасето.
От 2014 до 2017 година със свои постановление МРРБ отпуска пропорционално средства за поетапното ремонтиране на пътя.
С последно отпуснатите през март тази година 800 хил.лв., отново по молба на кмета се отремонтираха и последните 4 км.
Седмици наред работници на старозагорската фирма „Пи Ес Ай" работиха интензивно, като работата им беше инспектирана лично от Молайсенов.
В ремонтираните участъци е извършено възстановяване на пътната конструкция, положени са основни, изравнителни и износващи асфалтови пластове. Възстановени са канавките, с което се подобрява отводняването на пътя.
Ремонтните дейности вече приключиха и така на практика пътят от републикански път Смолян –Кърджали от разклона при т.нар. „Буков хан" - Букова поляна – Буково, стигайки до границата с община Ардино, е цялостно ремонтиран и рехабилитиран, като ремонтите обхванаха участъци както в самите села, така и между тях.
Хора от селата лично поздравиха и благодариха на кмета и екипа му, както за активността в търсене на средства, за последвалата прецизна работа, а също и за приключилата дългогодишна сага с пътя.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I