105-годишната Нурие Дерменджиева от маданското село Средногорци започна да брои пръсти от 2 метра след операция на дясното око за премахване на перде в Смолянската болница. Столетницата изумила лекарите с доброто си общо здравословно състояние, пише „Марица". Родопчанката обаче има катаракта и на двете очи. В последно време възрастната жена не виждала дори чинията си с храна на масата, каза д-р Петър Янев, който оперира столетницата.  "Много изненадващо за мен като лекар е такъв възрастен човек да е в такова добро здраве като цяло. Тя е напълно здрава жена, макар и на тази възраст. Всички проведени консултации и изследвания показаха, че е добре здравословно, и се оказа, че може да понесе тази операция", коментира д-р Янев. Той обясни, че процедурата изисквала локална анестезия и рискът за общото здраве бил минимален, противопоказанията са изключително малко, уточнява "Марица".  "Почти не съм изпитвал никакви съмнения дали ще понесе самата процедура. Преди операцията виждаше само светлини и сенки", разказа д-р Янев. Само ден след манипулацията жената вече виждала от 2 метра пръстите на ръцете му и ги брояла. Нурие Дерменджиева вече е изписана.  "По принцип да се очаква максимално възстановяване на зрението е рано. След операцията Нурие възстановява зрението си вече на поне 10%, което е огромна крачка напред", каза лекарят. Възрастната жена се очаква все повече да подобрява зрението на дясното си око. Другото не може да се оперира, тъй като клепачът  е паднал и операцията нямало да доведе до желания резултат, обясни д-р Янев.
Дълголетницата има 6 деца, които отгледала сама, след като преди 60 години съпругът  починал и тя останала вдовица. Жената има 14 внуци, трима правнуци и трима праправнуци.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I