Някои ги наричат отшелници, а други - смелчаци. Истина е, че това са последните постоянни жители на село Върбово.
Пулсът на малкото късче земен рай в Родопите поддържат те - Мария и Николай. Майка и син, благодарение на които малкото село все още не е изпаднало от картата на България, отбелязва в репортажа си от смолянското село Михаела Карабельова от телевизия „България он еър“ .
Във Върбово стрелките на часовниците сякаш са замръзнали, а искрицата живот във вековните каменни къщи е угаснала още миналият век. От години баба Мария живее със спомените само за другото време.
"Онези големите, които командваха, не можаха да направят сметката, че хората ще остареят, ще изпомрат и няма кой да работи тази земя", споделя със съжаление баба Мария.
Синът на 85-годишната жена загърбва цивилизацията и също става отшелник в Родопите. Докато крачат сами по безлюдните улици на Върбово, баба Мария и Николай са щастливи, защото родното им село все още го има.

24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I