Българска студентка в Милано с  родопски корен инициира спасяване на старото училище в чепеларското село Хвойна. Архитектурно-фолклорното събитие, носи името  „Камък върху камък ще остане” и цели събиране на средства за спасяване на сградите на училището, дало знания на  хиляди родопчани. 
Фолклорният празник започна снощи, като продължава и днес. 
Кристияна Брънзалова учи "Архитектурен дизайн" в елитен университет  в Милано. За дипломната си работа по интериорен дизайн решава да избере Хвойна и  училището, където са преподавали дядо й и прадядо й.
„Трябваше да намеря архивни снимки за селото, защото история на  училището бе свързана с тази на селото. Нямах никакви материали за училището, нито чертежи, нито снимки, просто трябваше да намеря информация и така реших да направя страница във Фейсбук и да попитам хората от селото дали имат някакви архивни снимки и материали. Действително на втория, третия ден, започнаха да ми пращат снимки, отрязъци от книги и малко по малко събрахме историята на училището и от там насетне дойде идеята за фестивала „Камък върху камък да остане“, за да покажем всичко това, което сме намерили, разказва Кристияна.  Старата сграда е строена през 1893 година, а новата 1930 г.

В изоставената сграда  ще има  изложба на  архивни снимки, а средства ще се набират от  благотворителни инициативи и концертите на изпълнителите, пожелали да се включат в проекта.
 В двора ще има концерт на групи по народни танци от България и чужбина, като домакините от клуб "Жарава", с. Хвойна и група по народни танци "Нашенци", Милано.
За който иска нещо да си купи, ще има някоя и друга сергийка, ще има томбола,надпревара за най- вкусно типично родопско ястие, както и награда за представени автентични родопски хора.

24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I