ПП ГЕРБ ще сезира главния прокурор за проекта „Цанков камък". Това заяви на извънреден брифинг във Варна народният представител от ПП ГЕРБ Александър Ненков. "В рамките на следващата седмица ще внесем сигнал до главния прокурор. Всички отговорни институции и органи ще се заемат с този случай, за да се види от началото на идеята, през реализация кой какви договори е подписвал, как се е оскъпил проектът, за да може гражданите да знаят кой се отнася сериозно към публичния ресурс и кой ощетява обществото", допълни народният представител. Александър Ненков коментира, че има някакво съвпадение, защото винаги, когато се говори за изтичане на държавни средства, става въпрос за проекти на Тройната коалиция. Той даде за пример проекта АЕЦ "Белене", за който държавата е платила близо 3 млрд. лева, подобен е и казусът с "Цанков камък". Александър Ненков подчерта, че проектът е нерентабилен. „Важно е гражданите да знаят, това има значение, когато говорим за това, че парите не достигат, за пенсии, заплати, социални плащания, а отиват именно в такива проекти, които държавата е длъжна да довърши, защото някои е взел престъпно решение в ущърб на гражданите", добави народният представител Александър Ненков. "Цанков камък" е поредният проект на Тройната коалиция, за който сега държавата трябва да налива средства", заяви зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. Причината е, че 7 години след приключване на този мащабен проект по хидросъоръжението е установено изтичане на голямо количество вода през карстовите скали в района на коритото. Жечо Станков припомни, че проектът за „Цанков камък" е започнал с бюджет от 440 млн. лева, а е приключил на стойност от почти 1 млрд. лева. По думите на Жечо Станков „Цанков камък" няма особен положителен ефект върху енергийната система на страната, тъй като сумарно работи около 45-50 дни в годината. 7 години по-късно са необходими ремонти на извършените дейности. "7 години след откриването на проекта, заложен първоначално за 440 млн. лева и повишен до близо 1 млрд. лева, са налице първите дефекти в чашката на язовира. Става въпрос за количества воден обем, който изтича в земните недра. Това води до загуба на воден обем в язовира, създават се проблеми за Националната електрическа компания", допълни Жечо Станков. Назначено е пълно обследване, за да се установи на какво се дължи изтичането на водата и по какъв начин са поставени мембраните на скали, които са водопропускливи. След което ще бъдат извършени и необходимите дейности, за да се спре този процес. 


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I