На 8 август си отиде от този свят на 89-годишна възраст известният художник проф. Михаил Карапаунов. През 2005 г. той бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Смолян".
Проф. Карапаунов е роден през 1928 г. в село Момчиловци. Основното си образование завършва в родното селище, а средното в Гимназията – Райково. През 1948 г. е приет в Националната художествена академия – София и е ученик на проф. Илия Петров. Завършва специалността „Живопис"  през 1954 г. при проф. Дечко Узунов. Пет години работи в Студиото на военните художници, а от 1961 г. е преподавател в Националната художествена академия. През 1973 г. е хабилитиран доцент, а от 1985 г. е професор по живопис и рисуване. Два мандата е избиран за декан и зам.- декан на Факултета за изящни изкуства.
Художникът – педагог Михаил Карапаунов участва активно в живота на СБХ. Негови картини се съхраняват в много галерии, включително и в Националната художествена галерия – София. Участвал е в колективни изложби в Москва, Букурещ, Будапеща, Прага, Берлин и др.
Той е създател на първата селска художествена галерия в родното му село Момчиловци.
Кметът Николай Мелемов и ръководството на община Смолян изказват съболезнования на семейството и близките на проф.Карапаунов. Човек си отива от този свят, но това което е създал, остава завинаги и напомня за него. 
Вечна му памет!
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I