Компютърен специалист майстори килими и накити от вълна в Родопите.
Слави Кадиев се занимава с плъстене на вълна от 6 години. Завършил е компютърни технологии, но това е новото му вдъхновение. В миналото тази технология в Родопите се използвала за направата на шапки. Неговите накити, гердани от естествени материали, шалове и килими без нито един шев, привличат погледите на все повече ценители.
„Единственото, което е необходимо за тази технология е вълна, сапун и вода, тъй като се използва естественото свойство на вълната да се степва. Знаете, като пуснем вълнена дреха в пералнята, тя намаля своя размер, а това се дължи именно на сплитането на косъмчетата едно в друго, получаване на голяма плътност и съответно намаляване на размера", разказва Слави, който е от смолянското село Могилица. По-меката вълна се използва за накити и шалове, а твърдата е подходяща за килими.
Основно родопчанинът се снабдява с материали от вуйчо му, който има голямо стадо овце. Налага му се и да купува и от други животновъди, защото вълната е с различна структура и тя може да бъде както нежна, така и груба.
„Най-много се харесват накитите като цяло, колиетата, брошките, шаловете", разказва още младият мъж. Направата на килим от плъстена вълна може да отнеме дори месец, в зависимост от размера. Самите цветове ги получава, както с химически бои, така и  с естествени багрила.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I