На 14 септември се навършват 25 години от трагичната кончина на Славей Златев-основател на Архиоастрономията в България, инициатор на построяването на Планетариума в Смолян, почетен гражданин на Кърджали…
Славей Стефанов Златев е роден на 4 ноември 1946 г. в гр. Кърджали.
През 1964 г. завършва Средно политехническо училище в родния си град, а през 1970 г. – СУ „Св. Климент Охридски" в София, специалност „Астрономия" с отличен успех.
Назначен е за завеждащ „Народна астрономическа обсерватория" (НАО)" гр. Кърджали. Той е свързан с нея още от самото проектиране и полага много усилия за изграждането и ефективното й използване. Спомага за свързване дейността на НАО с Катедра „Астрономия" при СУ „Св. Климент Охридски", както и с останалите астрономически обсерватории и научни звена в страната. Член е на Бюрото на Националния съвет на народните астрономически обсерватории и планетариуми, на Комисията по астрономия при факултетния съвет на Физическия факултет на СУ. Участва активно в живота на Дирекция „Народна просвета" на Научно-популярното дружество „Георги Кирков" в гр. Кърджали и Дружеството на физиците в България. Той е инициатор на построяването на Планетариума в Смолян. Основател е на Архиоастрономията в България.
Обсерваторията в Кърджали е привлякла много ученици от града, страната и чужбина, както и с ежегодната лагер школа по астрономия в местността „Белите брези". Оттук са излезли и са се реализирали редица специализанти и аспиранти.
Като ръководител научен сътрудник Славей Златев се стреми да осигури на Обсерваторията значими национални и международни ангажименти и приоритети. Той постига договорености за международно научно сътрудничество, което оформя нивото и престижа на НАО.
Той е един от инициаторите за провеждането на шест поредни симпозиума „Философия, физика и космос" в Кърджали, както и в сърцевината на изграждането на Международна научна асоциация „Космос и философия".
Н.с. Славей Златев е всепризнат основател на НАО-Кърджали. Той е член на Националния комитет по астрономия при БАН, секретар на Републиканския съвет на Народните астрономически обсерватории и планетариуми при МОН, член на Бюрото на Българското астронавтическо дружество. По това време е действителен член на пет международни и чуждестранни научни организации: Международния астрономически съюз със седалище във Франция; Европейското астрономическо общество в Швейцария; ръководството на Международната асоциация „Космос и философия" в Гърция; Академията по космонавтика „К. Циолковски" в Русия; Руското астрономическо дружество в Москва.
Към всичко казано дотук може да се добави и неговата дейност да направи възможно участието на града в една голяма международна кооперация по инициативите на Института за космически изследвания – Москва. Система „ЛИМА-Д" е един от апаратурните комплекси на международната станция „ФОБОС", която започва историята си в Кърджали с първите обсъждания през 1981 г. и продължили през 1982 г. Участват повече от 30 души учени и специалисти от града, цялата страна и чужбина. Когато с отлична оценка блок „Рефлектрон ЛИМА-Д" бе приет за станциите „ФОБОС 1, 2", лично акад. Р. Сагдеев в писмо до Министъра на културата, науката и образованието и до Председателя на БАН изразява високата си оценка за работата на колектива на НАО-Кърджали и другите участници в проекта.
Интересна подробност от неговия живот е и срещата му с първия космонавт Юрий Гагарин през 1961 г. в гр. София , не са малко и такива с други  руски, български, чешки, американски и др. космонавти.
Още много може да се каже за научната и обществена дейност на н.с. Славей Златев. Може би още много неща щеше да направи за развитието на Обсерваторията и града, с които бяха свързани животът и дейността му, ако трагичен инцидент не сложи край на неговия стремеж.
Приносът на н.с. Славей Златев бе оценен и посмъртно – Астрономическата обсерватория в Кърджали носи неговото име. Посмъртно беше избран и за почетен гражданин на Кърджали през есента на 2005 г.  на тържествена сесия на Общински съвет – Кърджали.
Поклон пред паметта му!
(Материалите са предоставени от съпругата му Павлина Златева)

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I