От началото на тази година в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров"-Смолян са извършени 34 лапароскопски операции, съобщиха от лечебното заведение. Най-голям брой от безкръвните интервенции са холецистектомии (премахване на жлъчки) – 26 интервенции. Следва илесиус (сплитане на черва) – 6 и киста на панкреас – 1. Извършени са и две операции при карцином на дебело черво.
За миналата година с най-значителен дял при безкръвните интервенции отново са премахване на жлъчка – 31. Следват илеус – 7, апендектомии – 5, херниотомии – 4. Единични са случаите за пилорна стеноза, абцес на черен дроб, както и пет операции на карцином на дебело черво и ректум и тънко черво.
Лапароскопските операции в смолянската болница се извършват от началото на миналата година от един от най-добрите специалисти в областта на ендоскопската хирургия доцент Красимир Василев от Военномедицинска академия – София, с участието на началника на Хирургично отделение д-р Георги Благоев и младите хирурзи д-р Стефан Кисимов, Атанас Белчилов и д-р Владимир Кехайов. За този тип операции се обучават и операционни сестри.  
Ежемесечно, по два пъти, съвместно с началника на Хирургично отделение д-р Георги Благоев се извършват консултативни лапароскопски прегледи и операции.
„Смолянската болницата разполага с нужната техника. Закупена е модерна апаратура на една от водещите световни компании  в областта на лапароскопската хирургия. Когато идват на преглед пациентите преценяваме състоянието им и предлагаме варианти за лечението. Оперираме всички коремни заболявания. При лапароскопските операции Здравната каса поема само извършването на операцията. Една част от консумативите  се заплащат от пациентите ", обясни началникът на Хирургично отделение д-р Георги Благоев.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I