Данните за бедност: 70 000 не могат да си позволят почивка

Малко над 36 000 смолянчани изпитват затруднение всеки месец при заплащането на сметките за ток, вода и отопление. 59 000 от жителите на региона пък не могат да си позволят месо или риба на семейната трапеза дори през ден. За 70 000 нашенци едноседмична почивка е лукс, който е непостижим.
Това са страшните индикатори за бедността в област Смолян, изнесени от статистиката на база данните за м.г. Под прага на бедност, чиято стойност е 299.33 лв. за региона, живеят над 22 на сто от населението на областта. Броят на хората, търпящи лишения, обаче е далеч по-голям. 71% или над 80 000 родопчани не могат да посрещнат със собствени средства неочаквани финансови разходи като неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на хладилник или пералня, внезапно заболяване и др.
14 636 смолянчани посочват, че не притежават автоматична перална машина, 1657-цветен телевизор, а 794-телефон.
През 2016 г. най-ниската линия на бедност се наблюдава в областите Видин и Пазарджик - съответно 194 и 204 лв., а най-високата - в област София (столица)-473 лв., следвана от областите Стара Загора (332 лв.) и Габрово (328 лв.), посочват статистиците.
Най-висок е относителният дял на бедните в областите Сливен - 31.4%, Пазарджик - 28.2% и Варна - 26.6%. Най-нисък е относителният дял на бедните в областите Ямбол – 14.4%, Силистра - 14.9%, и Благоевград - 15.7%.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Каква е логиката в коментарите,ако ще бъдат одобрявани?

    ОтговорИзтриване
  2. Това за пералнята и телевизора е най- смешно!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I