Създаден е кризисен щаб за борба с корояда и вредителите по горите в Родопите. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при откриването на второто Национално изложение на местните породи овце в Родопите, което се провежда в Смолян.
По последни данни, на територията на Южноцентрално горско стопанство, засегнатите площи възлизат на около 600 000 хектара, съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов.
„Вече има създаден кризисен щаб, който ще се събира на всеки десет дни или две седмици и да докладва за всяко едно действие, което се предприема, както и да предлага мерките, които трябва да предприемаме", добави  Порожанов.
Той посочи, че в щаба са включени областните управители, представители на научната общност и служителите на горските стопанства.
 „В Смолян и Кърджали проблемът с корояда и вредителите по дърветата е най-наболял. Непрекъснато правим срещи в тази връзка, включително и с научната общност. Предприели сме мерки. Нещата са комплексни. Самата болест е много упорита, а самите насекоми са доста мобилни. За съжаление, начинът по който трябва да се справим е почти един и същ– добра организация, изчистване на заболелите дървета и петната около тях, извозване на дървесината", коментира още министърът.
Той уточни, че има и друг сериозен проблем, който е констатиран – липсата на достатъчно техника и работна ръка, което можело да наложи и включването на фирми от чужбина в добиването и извозването на заразената дървесина.
 „Надяваме се да овладеем проблема и да се справим с него. Това, което сме констатирали на този етап е, че липсва достатъчно техника, такава, която да е сериозна. Много от фирмите имат лека техника, работят с коне, магарета и т.н. Излезе наредбата, която е променена и облекчаваме самите процедури, благодарение на които ще може малко по-оперативно да се влиза в горите и да се работи. Имаше малко забавяне, а то беше заради съгласуване със службите, като Министерството на околната среда и водите и др. Административният проблем вече е решен", категоричен бе министър Румен Порожанов.
Остава обаче отворен въпросът с частните заразени гори.
„На този етап сме в комуникационен механизъм с тях, когато има неяснота със собствеността на горите или пък собствениците ги няма, ще търсим и други решения", коментира още министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.
Организаторите на Националното изложение на местните породи овце в Родопите, подариха на министъра народна носия, като му пожелаха следващата година, той отново да присъства на мероприятието и да е облечен с нея.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I