„За община Смолян е привилегия и чест да бъде домакин на това изложение и няма по-подходящо място от Родопите, от Смолян, където имаме традиции да се събират овцевъдите и да стане празник. Искам от името на всички съграждани да изкажа  уважение към тежкия труд на овцевъдите  и да заявя, че в наше лице винаги ще намират подкрепа". Това заяви кметът Николай Мелемов при откриването на Второто национално изложение на родопските породи овце, което се проведе в местността „Смолянски езера". Министерство на земеделието, храните и горите работи в подкрепа на сектор „Животновъдство", каза министър Румен Порожано . Той поздрави организаторите на инициативата и подчерта, че по този начин се дава възможност за обмяна на опит между животновъдите и пряка връзка между производители и потребители. Министър Порожанов изрази готовност за продължаване на добрия диалог с бранша.
Земеделският министър и гостите разгледаха изложението, на което бяха представени среднородопска, каракачанска и родопска цигай овца, както и родопско късорого говедо и пастирски кучета. Той награди победителите в конкурсите, които отличиха най-добрите животни от съответната порода.
В рамките на изложението бяха представени животни от традиционни за региона породи: овце от породите Среднородопска, Каракачанска и Родопски цигай; Родопско късорого говедо; Каракачански коне и пастирски кучета. Бяха представяне на млечни продукти от местни фермери и  присъстващите на събора дегустираха традиционни натурални храни.
Изложението беше съпътствано от фолклорна програма с жива музика и народни танци, в която  участваха Валя Балканска, Петър Янев и др.
Събитието се организира от „Асоциация за развъждане на Среднородопска, Каракачанска, Родопски цигай овце и Каракачански кон" със съдействието на земеделското министерство и с партньорството на община Смолян.
На изложението присъстваха още депутатите д-р Даниела Дариткова, д-р Красимир Събев, областният управител Недялко Славов и др.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I