След драстичният спад на отглеждането на животни в Смолянско през последните години, ветеринарните лекари също значително намаляха. Областната колегия на Българският ветеринарен съюз в Смолян е с най-малката членска маса в страната. Тя наброява едва 24 специалиста, съобщи председателят на колегията д-р Димитър Пампоров. 
„Освен по общините, в Смолян има най-много – седем. Говорим за практикуващите специалисти, а те могат да правят това само, ако са членове на Българския ветеринарен съюз“. Всички колеги са със смесени практики като имат договори за селскостопански животни със стопани. Изключение правя само аз, тъй като в момента се занимавам само с домашни любимци, коментира д-р Пампоров. Според него, въпреки намаленият брой на специалистите, те в момента са достатъчни и успяват да отговарят на нуждите на животновъдите в региона. „Доста от колегите се преориентираха, тъй като трябва да изкарват прехраната си. Някои от тях в момента се занимават с животновъдство, но други са в съвсем различни сфери. В момента няма райониране и всеки колега може да бъде търсен от всички райони на областта “, добави д-р Пампоров. Преди месеци е имало проблем с обслужването на пчелари, но след сигнал от местната структура на Българската агенция по безопасност на храните, такива са били назначени и проблемът е бил решен. Според ветеринарния доктор, те не разполагат с точна статистика, с колко са намалели животните в областта, но е категоричен, че това е тенденция от години наред и тя продължава със сериозни темпове. „През последните години наблюдаваме рязко намаляване на отглеждането на селскостопанските животни в региона. В момента има и тенденция селата да се обезлюдяват. На нашата територия нямаме и големи ферми, каквито има в другите райони на страната, в които се отглеждат по хиляди животни“, добави председателят на Областната колегия на Българският ветеринарен съюз в Смолян.

24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Е така е,като само искат да лапат без да правят нищо,а за да отглеждаш животни трябва да ходиш да си губиш времето и да плащаш такси на 100 институции,не става така,вместо да помагат те ти пречат...и така животновъдството рязко си отива

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I