16-тият Национален фолклорен фестивал на двугласното пеене започна официалната си програма. Началото бе дадено с невероятен спектакъл на Ансамбъла за народни песни и танци „Родопа“ - Смолян.
На гости на неделинци са почетният гражданин на града доц.д-р Андрей Кехайов и президент
на Югоизточноевропейския медицински форум, зам.министърът на земеделието Лозана Василева, зам.областният управител на област Смолян Адриан Адриан Петров, Хайри Садъков- народен представител от ПП на ДПС, кметове на населени места от Смолянска област, а също така и на Карбонат, Бобовдол, Павел баня, кметът на гръцкия град Мароня директорът на Областната дирекция на МВР-Смолян, председателят на Областния съвет на ДПС Салих Аршински, гл.секретар на Агенция Митници Цветан Мадански и др.
Събитието бе открито от кмета на община Неделино Боян Кехайов.
В словото си благодари на всички присъстващи за огромната подкрепа, за да е факт за 16-ти път уникалният фолклорен фестивал.
„Неделинският двуглас е включен в представителния списък на Юнеско като нематериално богатство, а от началото на новата учебна година, ще се изучава като предмет в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в  Пловдив“, заяви Кехайов.
Кметът връчи на ректора  на Академията проф. Милчо Василев „Златен плакет на община Неделино“ за принос и заслуги за популяризирането и утвърждаването на  Неделинския двуглас. 
В 13.10 ч. започна и състезателната част от двудневния фестивал Тази година в музикалния  конкурс има участие от всички 28 административни области на страната, самодейни фолклорни състави от Гърция, Македония, Швейцария и Литва.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I