Художници от Китай рисуват пано с родопски мотиви върху сграда в центъра на Момчиловци. Азиатските творци ще разкрасят селото по време на фестивала на киселото мляко, който се провежда в дните от 8-и до 10 –и септември т.г. Откриването на празника е днес от 16 ч., а художниците ще творят върху сградата през трите фестивални дни.
Момчиловци очаква хиляди гости от страната и чужбина, както и китайският посланик за откриването на фестивала. По време на официалната церемония ще прозвучи китайска песен в съпровод на гайда, изпълнена от курсистите, завършили обучението по китайски език и култура. Така местните ще поздравят гостите си от далечната източна страна, с която селото има ползотворно сътрудничество благодарение на киселото мляко с марка „Момчиловци", произвеждано от 8 г. в Шанхай. На фестивала курсистите ще получат  официално сертификати за завършен курс.
В събота от 10 ч. ще бъде направена символична първа копка на нова ферма с мандра „Момчиловци – Брайт". В основата й ще бъде зазидана капсула на времето с послание за идните поколения, отправено от двете страни. Инвестицията е българо-китайска и се очаква строежът да започне напролет. Като нов елемент тази година присъстват конни състезания и възможността всеки желаещ да поязди безплатно в близост до заработилия по време на фестивала демонстрационен център на 2 км. от Момчиловци, във фермата на Ивайло Данчев. Там гостите ще могат да дегустират млечни продукти и ще видят как се произвежда киселото мляко, прославило Момчиловци в Китай.
По време на фестивала ще бъде проведен Националният конкурс "Кралица на Киселото мляко – Мис Родопи". Ще има редица забавни състезания като най-бързо приготвяне на таратор, надпиване с айран и скоростно изяждане на кисело мляко. Фолклорна програма от Родопите ще поддържа настроението на гостите на фестивала през трите дни. Те ще станат свидетели и на демонстрация на кунг-фу и тай– чи от китайски артисти.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I