Заместник-областните управители Андриян Петров и Владимир Гърбелов, заместник-директорът на ЮЦДП инж.Ивайло Исаев и директорът на РДГ-Смолян инж.Венцислав Фурлански дадоха пресконференция във връзка с предприетите мерки за спешна борба с корояда на територията на област Смолян.
Важно е от горите да бъдат извлечени дърветата, които са нападнати от корояда, защото до пролетта те ще се превърнат в сухи петна, унищожени от вредителя, който ще продължава да навлиза в нови здрави участъци. Добиването именно на тази дървесина административно се облекчава след влизането в сила на промените в Наредба № 8 за сечите в горите. Тази мярка е поредната предприета стъпка за справяне с проблема, възникнал вследствие на природното бедствие и снеголома от март 2015 година. Тя стана възможна благодарение на активните действия, предприети от страна на областния управител Недялко Славов, областните управители от другите засегнати региони в страната, ръководството на ЮЦДП и РДГ-Смолян, на проведените многократни срещи и изпратени докладни до Агенцията по горите и министъра на земеделието, храните и горите, стана ясно по време на пресконференцията.
В края на месец юли 2017 г. беше извършена инспекция на горските територии в териториалния обхват на ЮЦДП – Смолян от зам.-министъра на земеделието, храните и горите, изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ), зам.-изпълнителния директор на ИАГ, областния управител на област Смолян и ресорният му заместник, директорът и зам.-директорите на ЮЦДП, директорът и зам.-директорът на РДГ – Смолян, директорът на Лесозащитна станция – Пловдив, директори и представители на държавните горски стопанства в региона, директорът на РИОСВ – Смолян, представители на Института по гората към БАН, Лесотехническия университет и др. В резултат на тази инспекция на терена се потвърди фактът, че голяма част от територията на областите Смолян и Кърджали е поразена от корояд и гъбни вредители, което налага да се предприемат спешни мерки. Законово беше реагирано с промяната на Наредба № 8 за сечите в горите.
Инж.Ивайло Исаев и инж. Венцислав Фурлански уточниха, че това ще спомогне за справяне с проблема, частично или цялостно, и ще ограничи разпространението на корояда. Улесненият режим на добиване ще окаже и положителен икономически ефект, тъй като частично заразените, но не напълно унищожени дървета могат да бъдат използвани от дърводобивната промишленост ефективно за производство на дървен материал, дърва за огрев, което ще предизвика по-голям интерес у дърводобивните предприятия.
Относно кога ще бъде решен проблема, специалистите уточниха, че срокът не може да бъде определен поради непрогнозируемата популация на вредителите, която зависи от климатичните условия. Друга трудност, за която предстои тепърва да се търси решение, е осигуряването на повече квалифицирана работна ръка и специализирана техника, които за момента недостигат за по-интензивно прочистване на труднодостъпните места.
Инж.Исаев уведоми, че ЮЦДП прави инвестиции в посока на прокарване на временни горски пътища за осигуряване на по-добър достъп до засегнатите участъци.
Областна управа и ръководството на ЮЦДП и РДГ-Смолян увериха представителите на медиите, че ежемесечно ще организират срещи с тях и ще държат обществеността в течение с резултатите от предприетите мерки за справяне с вредителите в горските територии.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I