Паралелки с по двама и с трима ученика ще функционират през тази учебна година в родопски села. Това става ясно, след като в някои общини местните общински съвети утвърдиха списък с маломерни и слети паралелки, които ще се формират през учебната 2017-18 г. В боринското село Ягодина ще има само двама ученика в пети клас, в самостоятелна паралелка, като там учениците от първи до трети клас са едва седем и са в слята форма на обучение. В шести и седми клас във въпросното школо ще учат трима тийнейджъри. Подобна е ситуацията и в община Смолян, където в село Арда ще има паралелка само с трима ученика. Съветниците в Смолян утвърдиха списък с общо 33 маломерни и слети паралелки, които ще се формират през новата учебната година. Маломерни паралелки ще има не само в селските училища в общината, а и в три учебни заведения в областния град. Четвърти клас в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий" в Арда е в камерен състав от едва три деца. Всички паралелки в защитеното селско училище са с по-малко от 10 ученика, а две са слети от деца от различни класове. Общинарите одобриха самостоятелни и слети маломерни паралелки в основните училища и в селата Търън, Момчиловци, Широка лъка, Смилян. Община Смолян защитава като трайна политика запазването на селски училища, чиито възпитаници ежегодно намаляват заради демографската криза. Наред с гарантирания достъп до образование, съхранените училища с вековна история забавят процесите на обезлюдяване и миграция, коментират от Общината. Намаление на учениците се отбелязва и в учебните заведения в Смолян. Самостоятелни маломерни паралелки са утвърдени през новата учебна година в градските училища СУ „Отец Паисий", ОУ „Юрий Гагарин" и СУ „Св. Св. Кирил и Методий". Тази седмица предстои и обработването на цялостната информация по общини и бройката на възпитаниците през новата учебна година.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I