Смолянчани не спират да се изненадват от данните на статистиката. Според тях през второто тримесечие на 2017 г. средната месечна работна заплата за областта е нараснала спрямо първото тримесечие със 7.4% и е достигнала 758 лв. при 1040 лв. за страната. За обществения сектор средната месечна работна заплата е 863 лв., а за частния - 724 лева…
„Абе, тия как ги правят тези статистики, луди ли са? Ако имат предвид заплатите в полицията, съда и други държавни структури, ама частници да дават 700 лв. абсурд!", коментират с възмущение родопчани.  
Цяло лято, а и сега, на доста заведения в областния град се поставени обяви, че се търсят работник –кухня и сервитьори. Разговаряйки с хората, единствената причина да има такова текучество е ниското заплащане, затова и не се задържали много. Катя сподели, че надницата й на ден като готвачка е била 15 лв. в смолянско заведение , а понякога се налага да работи и по 9, и по 10 часа, затова е напуснала. „Частниците си гледат само тях, не ги интересува болен ли си, а и това заплащане е смешно. Има клиенти, има поръчки, а те вечно казват, че нямат пари. Моя колежка в София взима 50 лв. надница на ден за същата работа и ми казва, че за 15 лв. няма да си сложи дори престилката. Напуснах работа, по-добре у нас да си бъда, добре че съпругът ми работи и ще връзваме двата края вместо да ме експлоатират", коментира Катя.

Туризъм за 400 лева на месец?!

Севда пък твърди, че големите заплати в Пампорово са мит през зимния сезон. Жената е работила три поредни сезона като сервитьорка, без почивен ден, и взимала по 400 лв. на месец. Тази зима отново е била поканена на работа, но е отказала. „Тази експлоатация на труда на хората мога да я определя като див капитализъм, нямаш време дори на тоалетна да отидеш ", оплаква се Севда.  
От това, което обявява Бюрото по труда става ясно, че най-много кадри се търсят в сферата на туризма, строителството и още шофьори, огняри, дърводелци, шивачки, а преди започването на учебната година – учители по различни предмети.  За повечето от позициите се посочва основно и средно образование. Явно много мераклии няма за тези работни места.

Обяви, търсене, „налягане на парцалите"

Работодателите пък алармират постоянно, че в Смолян има недостиг на специалисти от сферата на машиностроенето. Липсват специализирани кадри, които да работят и в малкото предприятия тук. Например чешката „Костал" обявява периодично, че търси  специалисти с техническо образование, но няма такива кадри. Обявите дори са разплепени по смолянските спирки. Други работодатели осигуряват транспорт на работниците си, които ежедневно пътуват от други градове и села на областта, за да  работят при тях. Усилено обаче се разпространява твърдението, че въпросните фирми в сферата на машиностроенето дават малки заплати от 300 до 400 лв. и няма как специалист да работи за толкова ниско възнаграждение. Хората коментират, че помежду им има картелно споразумение за заплащането. Например чужда фирма искала стартова заплата 1000 лв., но смолянска с подобна дейност веднага се намесила и осуетиела намеренията им. Защото всички добри кадри ще отидат при конкуренцията, а като са почти уеднаквени заплатите, работниците ще си „натискат парцалите", както се казва. Специалистите обаче, които работят в тези фирми, го опровергават. Според тях, това е стартовата заплата и ако работиш съвестно те издигат на нова позиция в процеса на производството и заплатата се увеличава. Факт е обаче, че и от години тези фирми търсят кадри, независимо, че и след назначаването следва обучение. Факт е, че и хората започват работа, а малко след това напускат.  

„От държавната работа по-хубаво няма",

коментира 49-годишният Албен. „Там си е регламентирано работно време, отпуски, извънреден труд, заплати. При частника не е така. При него имаш само задължения, но не и права. Трябва да мълчиш, да приемаш всичко и да нямаш право на никакво мнение. Иначе те сочи с пръст и казва, знаеш ли колко чакат, за да заемат твоето място", споделя препатилият мъж, който работи в квартален магазин. Той споделя, че постоянно им се удържа от заплатите за застояла стока или стоки, които са с изтекъл срок на годност и не са ги премахнали навреме.
От 101 Алпийски батальон в Смолян, който ще става полк, също са притеснени дали ще успеят да намерят кадри за обявените 73 работни места за военнослужещи. Стартова заплата от 600 лв. едва ли ще бъде привлекателна за младите хора, независимо, че върху нея ще има и добавки.

Европа, лоялност и „измисленият" бизнес

Хората са против и премахването на добавката за прослужено време. Според тях тя е единственият начин да се води неравна борба с инфлацията и обедняването. Без добавки за трудов стаж е посегателство върху доходите.
Засега инициаторите за отнемане на добавката за придобития трудов стаж и професионален опит някак са забравили, че този клас визира натрупания с годините опит, т.е. това е финансов израз на признанието за дългите години, отдадени на работното място от работниците и служителите, за приноса им към културата, икономиката и просперитета на държавата и обществото, посочват синдикатите.
„Бизнесът има сметка и заплатите да махне. Сега класовете, догодина заплатите, по - догодина ще трябва да си плащаме, че ходим на работа. И без това ни подхвърлят трохи от тлъстите печалби, които ние, работещите, им изкарваме, ами сега и класовете им бодат в очите. Никъде го нямало в Европа. То в Европа няма и такива мизерни заплати и пенсии. Гадове!", възмущава се 35-годишният Анастас.
„В цивилизования свят, тези надбавки винаги са съществували. Всички бели фирми стимулират служителите си с натрупващ се процент с всяка прослужена година. Казват му бонус за лоялност. Явно на измисления бизнес не му е нужна такава, а и не знаят значението на тази отдавна забравена дума. Нашите бизнесмени плащат мизерни заплати, не назначават работници над  40 г. и няма желаещи млади хора да им работят без пари", коментира 43-годишен смолянчанин.
Примери много, а схемата е тотално объркана. Картелни споразумения между фирми, издевателства над работещи в частния сектор, има свободни работни места, но няма кадри, а кадри няма заради ниското заплащане. Изходът отново е в бягството от региона.  
Николай Михайлов
На снимката: Има голям глад за специалисти с техническо образование
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I