Тежащото близо 2 тона огледало на телескопа на връх Рожен е ремонтирано, като за целта то е пътувало чак до град Йена в Германия. Там е била направена процедура за обновяване на огледалната повърхност, съобщиха от Националната астрономическа обсерватория-Рожен.
Двуметровото огледало отново е под купола на НАО след обновяването на отражателния слой, извършено във фирма производител в Германия, която е един от
наследниците на заводите „Карл- Цайс". Обновяването на огледалата на „космическото око" е рутинна процедура, която се налага през период от 7-8 години поради
окисляване на алуминиевото покритие. Астрономите обясняват, че манипулацията се състои в отлагане на нов слой алуминий върху предварително почистената повърхност, след което се добавя тънък защитен слой MgF2. След алуминизирането, главното огледало е транспортирано обратно и монтирано на телескопа.
Процедурата по обновяване на огледалото, закупуване на нови детектори и ремонти в НАО- Рожен станаха възможни със средства, осигурени с целево финансиране, одобрено от МС през декември 2016 г., уточняват от Обсерваторията. Някои от постройките са и санирани.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I