Николай Мелемов, кмет на община Смолян

Уважаеми госпожи и господа,
драги родопчани,
На 1 ноември отново се прекланяме пред делото на предците, съхранили с перо и слово националната ни идентичност и достойнство. В драматичната ни история са вписани имената на стотици книжовници, просветители и духовници, посветили живота и знанията си за опазване духа на българския народ, за неговото просвещение и израстване.
Сред светлата плеяда на духовните ни водачи са имената на Светите братя Кирил и Методий, техните ученици и последователи, на Патриарх Евтимий и Паисий Хилендарски, на гордите родолюбци от Възраждането, чиято светла памет ни задължава и окриля. До тях се нареждат Стою Шишков, Христо Попконстантинов, Васил Дечов и множество родопски просветители, отстоявали самоотвержено принадлежността ни към българския род, език и култура.
Нека с цвете и благодарност на 1 ноември сведем глава пред безсмъртното дело на националните ни будители – символ на извисената духовност на България!
Да пребъдат българският дух и българското самосъзнание!
Честит празник !

Недялко Славов, областен управител на област Смолян

Уважаеми учители, дейци на просветата и културата, театрални дейци, журналисти и съграждани,
Денят на народните будители е един от най-светлите празници за българския народ, почитащ делото  на книжовници, светци, мъченици, герои от миналото ни, празник на националния дух и просветата.
Днес наш е дългът да продължим святото дело на славните български будители! Затова е нужно да полагаме ежедневни усилия, да бъдем пазители на несломимия български дух, който поражда стремежа и жаждата към нови знания, дух, който ни е съхранил през вековете и движещ нацията ни напред!
Изправен пред предизвикателствата на новото време, българският народ се нуждае не по-малко от своите просветни дейци, които да поемат отговорността да образоват, да възпитават идните поколения в родолюбие, да им предават изконните човешки добродетели. Само така ще съхраним националната си идентичност и ще се развиваме успешно, като достойна европейска държава.
Пожелавам ви здраве и благоденствие, сили и воля, с които да поддържате буден интереса към знанието!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I