Само за няколко години футболът в Смолянско достигна дъното. „Родопа" от отбор в „А" елитната група, стигна до „А" Окръжна, но не само това. Областта е една от малкото в страната, която си няма и собствено първенство по футбол и се налага да играе в първенството на Кърджали, като преди година, някой ако беше казал, че ще се стигне до тук, той щеше да бъде обявен за луд. Да, ама не. От стадион, който не можеше да побира желаещите да гледат мачове от елитното първенство и се налагаше, хората да се катерят по тополите, а по статистика около 6 000 души бяха по скамейките на мачовете с „Левски", ЦСКА, „Славия", „Локомотив"(ПД) и др., сега „Родопа" играе с отбори, които играят за удоволствие в свободното си време. От това разбира се страда най-много футболната общественост в района, както и многобройните фенове и любители на футбола, като стотици от тях подкрепят отбора на „Родопа" при домакинските мачове, дори и на това ниво. Запознати са категорични, че подобно падение не е имало никога и надеждите им са, че това е последната година на унижение на футбола в града, като още от следващия сезон ще има отбор поне във „В" група.
От Аматьорския футбол са едни и от най-добрите спомени на феновете на града, когато отборът е съставен предимно от местни футболисти, които се раздават за честта на тима си и постигат сериозни успехи.
Макар и във „В" група, преди 2000 г. тимът е сериозен  фактор в първенството и сериозно препятствие на мераклиите за професионалния футбол. През 1998 г. „Родопа" печели Купата на Аматьорската лига, като 90% от футболистите са местни. Следват още няколко години на силни игри до 2002 г, когато тимът се завръща след няколко десетилетия в „Б" група.
Влизането на отбора в професионалния футбол се превръща в празник за града, след което започват и големите проблеми в тима. Пристига треньорски щаб от София с почти нов тим от преотстъпени футболисти, като негласно се знаеше, че целта е „А" група още през следващия сезон. Тогава тимът има и сериозен бизнесмен зад гърба си, а „Родопа" е наричана сателит на „Левски". Следват множество успехи и класиране при най-добрите футболни отбори-незабравими мачове, последвани от доста разочарование и треперене през следващите няколко сезона от изпадане.
За оставянето в „А" група се разказват легенди, като феновете стават свидетели на пет поредни победи в последните кръгове, като успехи се постигаха срещу отбори като ЦСКА, „Локомотив", когато пловдивчани станаха шампиони, „Славия" и т.н. Стигна се до там, че „Родопа" оставаше в елита и след победа с автогол на противников тим, а приказките за уговорени мачове се свързваха постоянно със смолянчани. Всеки сезон се правеше нов отбор, като местните момчета се пренебрегваха, а дългосрочна стратегия липсваше. Най-доброто класиране на тима бе 10 място, както и достигане до четвъртфинал в турнира за Купата на България. Така, след изсипани милиони за футбола в Смолян, отбор нямаше. Стигна се до изпадане в „Б" група, а впоследствие отказване от Източната Втора лига и заиграване на тима във „В" група.
На 4 ноември 2011 г. обаче отборът се отказва от участие и при аматьорите, а тогавашното ръководство дължи още пари за съдийски такси. Следва създаването на нов клуб и надежди за ново завръщане при аматьорите. Постигат класиране, но нямат пари и впоследствие отново се отказват от участие.
Миналата година, тимът отново обяви целта си – влизане във „В" група, но този път имаха обещана финансова помощ от община Смолян. Въпреки това, футболистите не успяха да се класират, като на баража загубиха от „Тунджа" – Ягода.
Сега отново погледите са вперени в баражите през пролетта, като дотогава ще смолянските футболисти ще продължат да играят с отборите на Перперек, Черноочене, Джебел, Бенковски и да си спомнят за мачовете срещу шампионите на България.
На снимката: Младите момчета на „Родопа" са жадни за нови успехи, но разликата в момента с елита е… 8:0 (резултат от приятелски мач срещу „Лудогорец")
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I