Държавата  има механизъм, чрез който да принуди собствениците на къщи-паметници на културата, независимо каква категория са те, да се погрижат, за да не се срутят. Това коментира зам.-министърът на културата Румен Димитров в Смолян, запитан  за съдбата на Пангаловата къща и други къщи-паметници на културата, които са в плачевно състояние. Зам.-министърът бе категоричен , че ако собствениците допуснат тези ценни къщи да се срутят, след това министерството няма да позволи на мястото им да бъде изградено нищо друго.
„Ако паднат или се срутят, няма да им позволим да направят нищо, освен да възстановят къщата във вида, в който е била преди да се срути. И колкото по-бързо и лесно разберат тези възможности на държавата въпросните собственици, толкова по-бързо и лесно ще осигуряват финансиране по различни начини, за да не паднат фасадите на тези паметници на културата, било то групови, било то единични", каза Румен Димитров. „Ако направим някаква законова промяна в закона за културното наследство, то ще бъде в тази посока-да запазим паметниците на културата. Знаете, че държавата няма много възможности, а ние имаме богато културно-историческо наследство, но каквото е възможно правим! Може би законът за меценатството, който се ремонтира в момента, ще даде нови възможности в тази посока", каза още зам.-министърът на туризма.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. След като една недвижимост е ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ на някого си е негова работа, какво ще прави с нея! Обществените сгради и тези в архитектурните обекти нека да си останат такива, но частните? Явно работата пак опира да рушвети, иначе много ни е грижа за "културното наследство"! Значи, или давайте луди пари да ремонтирате тази къщи по наачин и от този, който посочим, или...продавайте я на безценица на софийски паралии!!! Практически е така!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I