Служители от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" се срещнаха със смолянски ученици и разговаряха за опасностите, които крие интернет. Мероприятието бе организирано от „Превантивно - информационен център по наркомании" при община Смолян.  Лектор на информационната среща бе инспектор Любомир Тулев от сектор „Трансгранична организирана престъпност" при ГДБОП. Той разказа на тийнейджърите действителни случаи с деца, станали жертва на престъпления чрез интернет, като с тези реални примери ги подкани да бъдат изключителни внимателни във виртуалното пространство, най-вече какво и с кого споделят, какви снимки публикуват, в какви сайтове за запознанства се регистрират.  Служителите от ГДБОП разказаха на учениците за интернет-престъпленията, като ги запознаха с  правила, които е добре да спазват при работа в интернет. Антимафиотите ги посъветваха да не дават на никого лична информация за себе си или за свои близки. При възникнал проблем с непознат в интернет да не си казват "не е страшно, ще се оправя сам", да не дават пълна идентификация за себе си. Да направят настройките на личните си профили така, че да са видими само за техни приятели. Ако някой, с когото са се запознали в глобалната мрежа, започне да настоява за среща или да иска от  тях да вършат неприлични неща, да споделят с родител или със специалист. Да не привличат вниманието на непознати със свои предизвикателни снимки. Да са наясно, че във виртуалното пространство трудно може да се разпознае насилника. Да не забравят, че всичко, качено в интернет се пази на сървърите и веднъж качено, не може да се изтрие. За съжаление с развитие на технологиите, достъпът на децата до социалните мрежи е твърде лесен. Важна е работата по превенцията, работата в училище и в семейна среда,  заяви инспектор  Любомир Тулев
Той призова децата да не се страхуват да споделят с родителите си, с учителите си или с полицията, ако някой в интернет ги заплашва или тормози и им предоставиха адресите на два сайта, на които могат да сигнализират за интернет-престъпления: www.cybercrime.bg и www.safenet.bg.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I