Заместник-областният управител Владимир Гърбелов участва в заседание на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район, което се проведе в град Кърджали.
По време на заседанието членовете представиха и обсъдиха резултатите от извършената междинна оценка на Регионалния план за развитие 2014-2020 г. Отчетоха степента на постигане на поставените цели, очертаната тенденция на развитие и устойчивостта на резултатите към средата на периода на реализиране на плана. Направена беше оценка на ефективността и ефикасността на използваните финансови ресурси за развитие на района, въз основа на която, се обсъдиха идеи и препоръки за изпълнението на Регионалния план за развитие на Южен централен район в оставащия период до 2020 година.
Общият извод от междинната оценка е, че Южен централен район е привлекателно място за живеене, бизнес и туризъм, с по-добри условия за комуникация и съхранено природно и културно наследство. Стратегическите цели в плана за развитие до 2020 година бяха формулирани като:
-Икономическо сближаване в национален и вътрешнорегионален план, базирано на щадящо ползване на собствените ресурси;
-Социално сближаване и намаляване на междуобластните неравенства чрез инвестиции в човешкия капитал и социалната инфраструктура;
-Развитие на транспортното и транснационално сътрудничество и превръщането му в двигател за икономическо и социално развитие и сближаване;
-Балансирано териториално развитие чрез укрепване на градовете-центрове, подобряване свързаността на района и качеството на средата в населените места.
Представеният от Секретаря на  Регионалния съвет за развитие на Южен централен район – Юлиян Моллов, проект на Годишна индикативна програма за дейността на съвета през 2018 година беше обсъден и приет от членовете. На заседанието беше разгледан и актуалният проблем на Област Кърджали – изграждането на обходен път, за чието финансиране членовете на Регионалния съвет гласуваха своята подкрепа.
Участваха представители на министерства, областните управители на областите Смолян, Кърджали, Пловдив, Пазарджик и  Хасково и/или упълномощени от тях лица, кметове на общини от петте области, представители на национално представените работодателски организации и синдикатите.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I