Смолян се поклони пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Родопите на връх Средногорец, известен като Родопската Шипка. На 21 октомври 1912 г., на този връх, 21-ви Средногорски полк, командван от легендарния полк.Владимир Серафимов извоюва свободата на Родопа планина. Преклонението пред подвига на героите започна с химна на България. Панихида за загиналите в боевете на връх Средногорец отслужи архимандрит Висарион в съслужение със свещеник Запрян Шиков. Слово за епичните сражения и величавата битка, довела до така жадуваната свобода за населението, произнесе известният историк и археолог Никола Дамянов. Той проследи хода на Балканската война през 1912 г., като припомни заветните думи на талантливия пълководец и родолюбец полк. Владимир Серафимов. „Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител". С тези думи полк.Серафимов остава в сърцата на родопчани. Храбростта и себеотрицанието на средногорци, изумили турските батальони и ги обърнали в панически бяг. 96 юначни българи са намерили смъртта си по време на епичните битки на връх Кавгаджик, преименуван по-късно по името на полка на връх Средногорец. Дамянов припомни, че по-малко от 500 български войници е трябвало да спрат 15 хиляди турски войници. Оттук е започнало бягството на турската армия през Родопите, завършило с позорното пленяване на Мехмед Явер паша. Паметникът Родопската Шипка е съхранил костите на загиналите герои, а някогашното село Аламидере носи с гордост името на полк. Серафимов.
„Сега на кота 1311 е спокойно. На географската карта тя е обозначена като връх Средногорец. Днес, 105 години по-късно, Родопската Шипка е още по-спокойна, защото с цветя кичат паметника, не само християни, но и мюсюлмани. Заветният връх се превърна в място за клетва за вярност към род и родина и за проверка на българската кръв. Първата Балканска война е войната, която показа на света, че българите могат да победят една империя. Ако не беше Първата Балканска война, днешният Смолянски край и не само той, щеше да бъде турски вилает и не само това.  Да не забравяме, че нашата историческа памет е национална кауза", посочи още в тържественото си слово Дамянов.
За да се поклонят пред подвига на героите дойдоха евродепутатът Владимир Уручев, депутати от Смолянска област, областният управител Недялко Славов, кметът Николай Мелемов, председателят на Общинския съвет Димитър Кръстанов, секретарят Момчил Николов, шефове на общински и държавни институции, политически партии, училища, граждани и общественици. Всички те, в знак на признателност към героите, поднесоха венци и цветя пред паметника-костница.
Днес е кулминацията на честванията повод 105  години от Освобождението на Родопите и Балканската война. Днес Смолян празнува!


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I