Предложението на Община Смолян да се вземе временен безлихвен заем от Министерството на финансите, с който да се погаси стар дълг, срещна одобрението на гражданите. Това стана ясно по време на обществено обсъждане. На него присъстваха над 60 граждани, общински съветници и др. 
Зам.-кметът Венера Аръчкова припомни , че през декември 2013 г. при затруднено положение на община Смолян е изтеглен такъв заем в размер на 3 950 000 лв. от държавата и той в продължение на четири години накрая на годината трябва да бъде погасен. От тогава, винаги в края на годината, общината иска съгласието на Общинския съвет и на Министерството  на финансите за нов заем, с който да се погаси стария, защото МФ не рефинансира кредити. 
„По същия начин сега се предлага на общността за обсъждане, защото нямаме възможност със собствени приходи да го погасим. Това ни е единствената алтернатива, която не ни утежнява с допълнителни лихви и такси или с каквито и да е било ангажименти, както и да не нарушаваме чл.105 и чл.106 от Закона за публичните финанси. Всяка година сме спазвали процедурата. Затова  искаме и вашето съгласие и съгласието на ОбС да получим този заем", обясни пред гражданите Аръчкова.
Тя припомни, че със заема от 2013 г. са погасени стари задължения, особени залози към Българската банка за развитие, вдигнати са запори на общинската банкова сметка от СД Лайтинг и други фирми. Даден е бил пълен отчет за разходването на средствата.
Справка за всички разходи на общината може да се направи в сайта на община Смолян, където ежемесечно се качват отчетите до МФ.
Позицията на гражданите бе изразена на самото обществено обсъждане и по електронен път.
24smolian.com       

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Присъствали са над 60 граждани? Че покажете ги де, то си е за снимка такъв небивал интерес. Аз виждам 12-13 човека, от които повечето са общински съветници, хора на трудов договор към администрацията и 1-2 граждани за цвят. И хоп заглавие: "Смолян каза "Да"... Смолян отдавна е загубил интерес, какви 60 човека ви се привиждат, уважаеми журналисти?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I