Възможностите за организиране на графици на разположение и даване на съвместни дежурства на доброволните формирования в област Смолян в Районните служби „Пожарна безопасност и защита на населението" бяха обсъдени на заседание в Областна администрация. В него участваха шефът на Регионалната дирекция на пожарната комисар Симеон Цървуланов упълномощени от кметовете на общините в региона представители, служители от общинските администрации, имащи задължения по защита при бедствия и ръководещи доброволните формирования, експерти от РД ПБЗН, представители от районните служби по ПБЗН в област Смолян, експерти от Областна администрация Смолян.
Представителите от общините докладваха за състоянието на доброволните формирования по райони; за числеността; заетостта в доброволните формирования, достигнатото ниво на обучение на доброволците, съобразно учебните модули и необходимост от обучение на новорегистрирани доброволци; осигуреността на доброволците със защитна екипировка и наличието на застраховки, както и информация за осигурените и усвоени финансови средства за застраховка, обучение и екипировка. Беше обсъдено наличието на помещения за доброволците, оборудването и противопожарната техника предоставена от МВР и друга налична техника, начина на нейното съхранение, поддържане и използване.
Обсъдиха се и проблемите, свързани с набирането на доброволци и ресурсното подсигуряване на формированията. Обмениха се опит и добри практики между общините.
Комисар Цървуланов призова общините да не пренебрегват въпросът, свързан с доброволчеството, и да се стремят да си осигурят подготвени хора. Той отбеляза, че доброволците знаят как да реагират при извънредни ситуации, и оказват изключителна помощ, особено когато трябва да се действа продължително, в рамките на няколко дни. За региони, като нашия, с труднодостъпни за противопожарна техника населени места, доброволците имат голям принос за защита на населението и справяне с бедствени ситуации.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I