Коварен грип върлува и поваля десетки на ден в Смолян. Най-засегнати са децата, но заболяването не подминава и възрастните хора. Симптомите са различни, но при най-малките преминава с температура, болки в гърлото и сериозна хрема. Възрастните се разминават без температура, но при други има и чревни разстройства. Вирусната зараза се разпространява много бързо и натръшква цели семейства. Пред кабинетите на личните лекари се извиват сериозни опашки. Подобна е ситуацията и в други общини в региона.
Според Регионалната здравна инспекция в Смолян, по последни данни има леко завишаване на остри респираторни заболявания, като данните им са 48,78 на 10 000 и са под епидемичните стойности.
От РЗИ предупреждават, че през студените месеци се очаква да ни атакуват разновидности на  грипните вируси "Мичиган","Хонконг", "Бризбейн" и "Пукет". Според здравните специалисти, за разлика от респираторните есенно-зимни вируси, грипът настъпва с бурно начало – главоболие, висока температура, силна обща отпадналост и покосява целия организъм за около 5 до 7 дни. Те са категорични, че антибиотиците не помагат. Затова всяка есен здравните власти призовават уязвимите групи да се имунизират. Ваксината е препоръчителна за възрастните хора над 65 години, за често боледуващите, както и за тези с хронични заболявания. Тъй като заразяването става по въздушно-капков път, препоръките се отнасят и за здрави хора, чиято професията предполага контакти с много хора (полицаи, войници, учители, транспортни работници, медицински служители) и вероятността да се заразят е голяма.
Препоръчително е ваксината да се направи до края на месец октомври, за да може организмът да си изработи имунитет, преди вирусите да започнат да циркулират по-активно. Ваксината не предпазва на 100%, но помага при боледуване грипът да се изкара по-леко и без усложнения.
РЗИ – Смолян разполага с 3-валентната ваксина „Инфлувак", осигуряваща защита срещу очакваните грипни щамове. Желаещите могат да се имунизират всеки работен ден от 9,00 часа до 16,00 часа в Приемния кабинет на здравната инспекция. Цената на ваксината е 9 лв., а на манипулацията по поставянето й – 2 лв.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I