На 21 октомври отбелязваме 105 години от освободителната за Родопите Балканска война. Легендарният полк.Владимир Серафимов и неговите войни от 21 Средногорски полк донасят на своите щикове така мечтаната и дългоочаквана свобода за нашия край. Всяка година община Смолян организира традиционно прояви, посветени на това събитие, което е и празник на града. От години се наблюдава една устойчива тенденция – тези прояви се посещават предимно от хора специалисти в историческата област, представители на различни общински и държавни институции и такива, които са патриоти и родолюбци и са убедени, че поне с присъствието си трябва да отдадат почит на героите, които са загинали за нашата свобода.
Голяма част от хората обаче са апатични към празници и прояви, защото, по думите им, се чудят как да свържат двата края.
„Прекланям се пред подвига на загиналите за нашата свобода, но не се чувствам свободен. На 50 години съм без работа, не мога да си платя сметките, отчаян съм", споделя Слави. Мъжът допълва, че вместо празници, управляващите в страната да помислят как да осигурят работни места за хората.    
„Какво означава свобода? Нейното значение може да бъде разглеждано от различни аспекти. Свобода е да можеш неограничаван от никого да мечтаеш. Свобода е да успееш да превърнеш мечтите си в реалност. Свобода е да живееш в суверенна държава. Свобода е да не бъдеш окован във веригите на робството. Сега робството е друго, да напуснеш родната си държава и да отидеш в чужбина. Там не те посрещат с хляб и сол, но поне можеш да живееш като бял човек и да знаеш за какво работиш", коментира темата 35-годишният Васил. Той сезонно работи във ферма край Лондон и през април следващата година пак ще замине. „Хубава държава имаме, с кръв и жертви извоювана от дедите ни, но на управници не можем да случим. За тях София е България, ами да дойдат в Смолян да видят как живеят хората, да видят празните улици и тъмните вечер блокове. Е, да, свободен си да избягаш в чужбина, за да оцелееш. Тук си в робството на мизерията, кредитите. Това е сега свободата, да избягаш от България", разсъждава Васил.
„Жалкото е, че имаме такива велики личности, такава славна история, а ни управляват продажни политици. В един момент всичко се обезличава", споделя мнението си по темата 18-годишният Радослав. „Догодина завършвам и смятам да уча в чужбина, не искам да живея в България. И повечето от съучениците ми също искат да бягат. Тук няма перспектива. Ще натоваря родителите ми със заем, но като ме приемат да уча ще започна да работя и даже на тях ще помагам. Разбирате ли, аз не мога да си обясня защо няма сега такива мъже патриоти и родолюбци, а от години ни се падат най-големите боклуци и крадци. Май и читави хора не останаха в тая държава. Герои като Левски, полк.Серафимов, Бенковски, Ботев и хиляди други ни карат да се гордеем, че сме българи, но тъпите ни управници ни карат да се срамуваме, че сме от един род. В един момент се питаш и какво като са загинали за нашата свобода, а сега живеем като роби и мислим само за оцеляването си", завърши коментара си Илия.
„Празничното настроение в града се усеща, имаме нужда от прояви, тържества, концерти, за да се откъснем малко от сивото ежедневие, а и да си спомним за нашите герои, не само да мрънкаме. За съжаление много хора неправилно определят свободата. С негативното отношение към околните те настройват обществото срещу себе си. Защото свобода не е свободия, а умение да се докоснеш до хората и техните души. За мен свободата означава и да обичаш, уважаваш и оценяваш хората, които те заобикалят", споделя 26-годишната Теодора.
Факт е, че повечето хора са обезверени и посвоему определят значението на свободата в живота си. А сега суматохата около празниците е голяма. Младите хора са ангажирани в поднасяне на венци, участия в състезания и мероприятия и всичко ще приключи докато минат тържествата.
А на Родопската Шипка всичко е спокойно, както казва известен смолянски историк. Там почиват костите на 96 войни, дали живота си за нашата свобода, извоювана с кръв. Там легендарният полк.Серафимов не изпълнява заповед да отстъпи, защото не иска да напусне селата, където е бил посрещнат като освободител. Така той завинаги остава в сърцата на поколения българи като полковникът освободител. Дано поне неговият подвиг и на другите ни славни герои напомни на управляващите, че нашата свобода е извоювана с цената на много жертви, за да я има България.         
Николай Михайлов
На снимките:
-Поднасяме венци и цветя пред героите, но дали осъзнаваме – заслужаваме ли тази свобода, за която те дадоха живота си
-Учениците посещават събитията, свързани с Освобождението на Родопите, но в мислите си вече сигурно са в чужбина 
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I