Приключи успешно проект на Община Смолян, по който се предоставяха социални услуги и подкрепа на 196 хора с увреждания.
Продължителността му беше 23 месеца, от които 18 месеца се предоставяха услуги в домашна среда на общо 196 лица от целевите групи, които получаваха подходящата за тях подкрепа. Общата стойност на проекта възлиза на 500 000 лева.
Главната му цел бе подобряване качеството на живот на хора с увреждания от Община Смолян и техните семейства чрез осигуряване на основни социални и здравни услуги в общността или в домашна среда, каза при отчитането на проекта ръководителят му Таня Костадинова.
247 бяха подадените заявления от желаещите кандидати да предоставят социални услуги в домашна среда. Община Смолян извърши подбор на персонала чрез интервю, оценка и класиране в рамките на проекта. Той приключва с общо 119 асистенти и  помощници. От тях 74 са лични асистенти, 25 социални и 20 домашни помощници. По него  бяха назначени  социален работник, психолог, рехабилитатор и медицинска сестра. Осигурено беше медицинско обслужване – извършване на манипулации, мерене на кръвно налягане, обработване на рани, поставяне на инжекции и системи, проследяване на лечение. От медицинско обслужване се възползваха 26 потребители. Извърши се рехабилитация на хора преживели инфаркт и други болести, както и психологическа подкрепа.
Специфични цели на проекта бяха осигуряване възможност за независимост и интеграция на хората с увреждания чрез предоставяне на интегрирани междусекторни услуги, съобразени със специфичните нужди.
Целевата група по проекта бяха хора с увреждания и техните семейства.
Основни дейности, които се реализираха по време на проекта са управление и отчетност, информиране и кандидатстване, оценка и класиране на кандидати за ползване на почасови услуги. Целта беше да се даде възможност на хората с увреждания за равен достъп до ползване на социални услуги в домашна среда. Беше оказана подкрепа на потребителите на услуги за подобряване живота им. 
След приключване на проекта община Смолян ще сключи споразумение с Агенцията за социално подпомагане за удължаването на социални услуги в домашна среда със срок до 31 декември 2017 г. 
Секретарят Момчил Николов заяви, че Министерството на труда и социалната политика планира през следващата година финансирането по тези проекти да продължи. „На този етап не е ясно как, но най-вероятно от държавния бюджет като вероятно тежестта за общините ще се увеличи. Съпътстващите услуги като психолог и медицинска сестра ще бъдат за сметка на общината. Приключваме проекта на 31 декември, но има надежда, че ще продължим с обгрижването на хората с увреждания в общината и през следващата година", каза още Николов.




Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I