Над 200 млн.лв. са инвестирани от „Горубсо-Мадан" и „Горубсо-Златоград" в рудодобива в Родопите от 2012 година досега. Това обяви един от собствениците на дружествата проф. Николай Вълканов след церемонията по откриване на трошачния корпус на Обогатителната фабрика в Рудозем
Според ръководството на дружеството, инвестициите за тази година в Мадан са 15 млн.лв., а в Златоград 10 млн.лв.
„В Златоград също правим такива трошачки, започваме да ги монтираме в края на месеца. Обновяваме цялото производство от забоя, където минаваме вече на механизирано пробиване с т.нар. каретки, товарачни машини, возене с камиони. Изобщо, под земята става като метро. Променяме всичко. Увеличаваме производителността много, заплащането на работниците, безопасността и условията на труд са вече много различни", коментира проф. Вълканов.
Над 2.5 млн.лв. надхвърля и инвестицията в трошачния корпус на Обогатителната фабрика в Рудозем, чиято лента бе прерязана официално във вторник.
„Една огромна инвестиция за мащабите на „Горубсо", която успя да се реализира благодарение на собствениците „Минстрой" и КЦМ. Инвестицията надхвърля 2.5 млн. лв. Това е най-голямата инвестиция, която е правена в Рудоземската обогатителна фабрика през последните 40 г. Това е само началото. Това, което се случи през т.г. е изключително важна и основополагаща инвестиция за обновяване на процеса в Обогатителната фабрика. Срокът, за който беше изпълнена е около 6 месеца", коментира изпълнителният директор „Горубсо–Мадан" инж. Сергей Атанасов.
Според него, от предприятие, което е било затънало в дългове, „Горубсо-Мадан" се е превърнало във водещо в Смолянска област, както по отношение на условията на труд, на инвестициите, така и на перспективите пред него.
„В момента чертаем планове за 15-20 г. напред. Освен в обогатяване, инвестициите, които са направени в рудодобива, вдигаме и заплатите на хората всяка година. Въпреки кризата, нямаше година, в която да не сме увеличавали възнагражденията. Всяка година го правим с минимум с 10%. За следващата година в бизнес-плана отново е  заложено увеличение на производството и на заплатите, както и на инвестициите", добави инж. Атанасов.
Средната брутна работна заплата в „Горубсо-Мадан" е над 1500 лв. От дружеството се похвалиха, че много млади хора вече работят в мините, както и с увеличената производителност, която в момента е 6000 тона месечен концентрат.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I