Целогодишен шум от резачки, завзети от дърва улици и тротоари…

Блоковете в Смолян целогодишно са се превърнали в складове за дърва. Дори има разпри между съседите как да се разпредели междублоковото пространство, за да може всяко семейство да си подреди цепениците. Обичайна гледка са пълните тераси с нарязани дърва-хем е по-удобно, хем ще се спести някой и друг скандал със съседите. Доста са и тези, които пълнят избите си и там ги цепят. Така пък нарушават спокойствието в блока.
В Смолян целогодишно се режат и доставят дърва. Дори в летните месеци, когато зимата ти се струва далеч, шумът от резачките не спира. Казано иначе, подготовката за зимата е в рамките на 12 месеца. Тази година пролетта беше студена и до началото на юни месец комините димяха. Всеки смолянчанин знае, че зимата трае шест месеца, затова подготовката за нея не спира.

Заради скъпата електроенергия около 80 на сто от хората се отопляват на дърва и въглища, а всяка пета къща вече е с локално парно.

Някои ползват и дървесни пелети. Пакетирани в торби по 15 кг., цената им е 290 лв. без ДДС за тон.
На цена от 80-85 лв. за кубик се продават широколистните дърва за огрев, а иглолистните за 45-50 лв. Ако потребителите ги предпочитат нарязани цената е по-висока. Нарязаните и нацепените широколистни дърва се продават за 90-95 лв./куб., а иглолистните за 55 -60  лв./куб. Доставката в рамките на града е безплатна, ако купувачите са от населено място извън града заплащат и транспорта. Засилено търсене и купуване на дърва на този етап не се забелязва, защото както казахме, хората не чакат студът да дойде, а по-рано се зареждат с дърва.

За да е спокойно през зимата, всяко домакинство в Смолян се нуждае от 10 до 20 кубика дърва.

А за тези с локално парно доста повече-до 30-40 кубика. Елементарна сметка показва, че за топлото хората трябва да отделят между 700 и 900 лв. Най-евтино остава отоплението на изрезки от гатери. Цената на един вързоп от 3 кубика върви на цена от 30 до 55 лв. Хората все пак са убедени, че с дървата им излиза по-изгодно. Тези, които са с локално парно имат и топла вода и не се налага да пускат бойлера на ток. Локалното парно топли всички стаи, а ако ползваш ток само за една стая за климатик на месец ще ти излезе над 200 лв., а с ел.печки може и до 300 лв. Цената се вдига като ползваш и бойлера, готварската печка и другите уреди. Тези пък, които имат печки на дърва си готвят на тях и пак си спестяват.  След снежното бедствие преди две години, когато нямаше ток със седмици, хората още един път се убедиха в предимството да се топлиш на дърва. 

Въздухът вече е проблем

Димът от печките, съчетан с изгорелите газове на автомобилите се задържа повече време над областния град и особено се наблюдава сутрин, когато градът е „захлупен" от смог. Смолян влиза и в Топ 10 на градовете с най-мръсен въздух в страната. Причина за превишенията на фини прахови частици е масовото използване на твърдо гориво в битовия сектор и емисиите от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия. В последните десет години замърсяването на въздуха в Смолян е сериозен проблем. Хората обаче не са притеснени от  този факт, дори казват, че не е вярно това твърдение. „Въздухът не е мръсен. Всички, които дойдат в града първото нещо, което казват е, че въздухът е чист и се наспиват. Изобщо не вярвам на тези чиновници с големите заплати, които говорят  глупости.  Да ни дават европейски пенсии и заплати и ще се топля на ток", коментира 72-годишният Манол. „Онези, там в София, по топличките канцеларии, какво им пука за мен и такива като мен! Изобщо не ми е приятно да ходя да си добивам дървата, да ги товаря и карам до Смолян, после да ги разтоварвам, да ги режа, подреждам... После да палим печки, да чистим комини и боклуци. Но, няма друг начин. Да накарат нашите управници един път да направят това, което аз от години правя, за да осигуря отоплението и тогава ще видят те", обяснява мъжът и маха с ръка.
Повечето от хората преминават през това, което описва Манол. Но никой не го прави от желание, а от необходимост, за да оцелее. Кризата удря здраво хората и те търсят начин да се справят с нея. Действително обаче, има и такива, които горят гуми, стари секции, дивани и други боклуци, с което запушват комините , правят пожари и замърсяват въздуха.

Барикади по улиците

Складираните дърва по тротоари пречат и на зимното почистване. Снегорините не могат да минат по улиците да почистят снега. Хората остават глухи и на апелите на администрацията да бъдат премахнати дървата. Те си стоят навсякъде и е грозна гледка как междублоковите пространства, зелените площи, под терасите е пълно с тях. Освен мръсния въздух, грозната гледка и невъзможността снегопочистващата техника да чисти през зимата, има още един голям проблем. Това е шумът от резачките, който не спира цяла година.
Безработицата, ниските доходи и скъпата цена на тока са достатъчни причини да не откажат родопчани от отоплението с дърва. Това не минава и през умовете на нашенци.
Кризата пък все повече се задълбочава така, че основният начин за отопление ще си останат дървата. Блоковете все повече ще изглеждат като складове за дървен материал. А през това време статистиката ще продължава да отчита замърсяване на въздуха, докато родопчани ще продължават да се топлят както могат. Важното е да се оцелее и тази зима!
Николай Михайлов
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I