47 движими културни ценности са открити при археологическото проучване на част от западната стена на Момчиловат крепост, което се проведе през септември т.г.  Резултатите бяха оповестени на пресконференция в Регионалния исторически музей в Смолян от научния  ръководител на проучването д-р Николай Бояджиев и проф. Маргарита Ваклинова от НАИМ при БАН. Проучването е финансирано целево от Министерството на културата.
Научната задача включваше изследване на поредна част от стената на крепостта с прилежащи помещения - обща площ 75 кв.м. Очакванията бяха да се научи още за фортификацията в Родопите през Средновековието и специално за живота в това високопланинско военно укрепление. Намерените находки ще обогатят фондовете на Смолянския музей. Открити са ножове от 3-4 век, детска гривна с Богородица Оранта, прешлени за вретено, ключ от 6 век, украса „Птиче око" и др. Д-р Бояджиев представи откритите движими културни ценности и посочи, че намерените находки показват всички епохи, които са открити при разкопките на крепостта, а това е историята на Родопите. „Смисълът на нашата работа е да покажем живота преди хиляда години", допълни и проф.Ваклинова.
„От 2007 г. участвам в разкопките и се радвам, че Министерството на културата оцени нашите усилия и ни предостави средства в размер на 11 хиляди лв., за да можем в рамките на 14 дни през септември да извършим разкопките. Има перспектива Момчилова крепост да бъде все повече посещавана и се радваме, че нещата се случиха, посочи д-р Бояджиев.
Директорката на музея Таня Марева благодари на община Смолян без чиято подкрепа тези резултати нямаше да бъдат постигнати.
Общината продължава да работи за популяризиране на Момчилова крепост като туристическа атракция и крепостта вече е известна в България и в чужбина, каза Ефтима Петкова, директор на дирекция  „Икономическо развитие, туризъм и международни проекти и програми".
  
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I