Яйцата достигнаха до 40 стотинки в Смолян, като най-често срещаната цена е 0.37 и 0.38 лв. Скокът на цените в последните две-три седмици е в порядъка от 8 до 12%. В малките магазини в родопския град, както и по селата, яйцата се продават под 0.40 лв., но в една от големите търговски вериги, те се търгуват на 0.40 лв. Само преди месец, те се продаваха на около 22-25 ст., в зависимост от размера. Забелязва се и голямо търсене на пазарите, както в страната, така и в Европа, твърдят от бранша. Те обясняват скока на цените, именно заради голямото търсене и липсата на продукция.
„Откриването на заразените яйца с фипронил в Европа, както и заразите от птичи грип, се отразиха сериозно на пазара. Изколени са хиляди птици и в момента има голямо търсене на яйца", коментира Димитър Бояджиев от Смолян, който има най-голямата птицеферма в района. Според него, наслагването на болестите и падането на температурите, също се отразява на пазара. „Обикновено при застудяването има също скок на цените, но те са в порядъка на 5-6 % и не се отразява сериозно на пазара. Но тази година се събраха много компоненти и забелязвам скок на цените в порядъка на до 12%", добави Бояджиев.
Скок в цената на яйцата има и в Кърджалийско, но далеч не толкова фрапантна. Стоката от местни яйцепроми е вдигната с около 5 стотинки и достига до 25-26 стотинки за брой.
В същото време недостигът на краве масло в Европа вече се усеща и в страната ни. Доставчици в Кърджали вдигнаха почти двойно цената на продукта, алармираха търговци в бранша. От приблизително 13 лева за кило преди няколко седмици, новата цена е вече около 23 лева.
„Цената на маслото се е вдигнала с 80% в ЕС. В България поскъпването е много по-малко - около 40%. Само трябва да правим правилно сравение, но в България все още се наблюдават продукти с наименованието масло, а на етикета със ситни букви пише, че има и растително масло и това не отговаря на регламентите. Заради това все още може би цената при нас е по-ниска, докато реално е като тази в Европа", посочват от Асоциацията на млекопреработвателите в България.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I