Вересията като начин на живот
Продължава да се увеличава дистанцията между цените на стоките и заплатите. Покупателната способност на населението неспирно спада и стигнахме нивото, нужно само за биологичното ни оцеляване, ама и то не е, както трябва.
Живот ден за ден, така определят родопчани съществуването си.  Пълни магазини със стока и хора вперили очи в цените и смятащи какво да купят за вечеря, а пък утре ще му мислят. „Преди често правех баница, а сега и тя ми излиза скъпо. Вдигнаха яйцата, маслото, киселото мляко, изварата и 8-10 лв. няма да ми стигнат за продуктите само”, коментира родопчанка в хранителен магазин. Действително най-драстично е увеличението при млечните продукти – с 1 и 2 лв., установи проверка. Цените в магазинната мрежа на продуктите започват плавно да растат отпреди месец. Килограм краве масло вече се продава на цена от 20 лв., при предишна 18 лв./кг. Между 1 и 2 лв. е увеличението и на кашкавала, с по 10 стотинки по-скъпо се продават и кофичките кисело мляко. Някои марки достигат до лев. Повишена е и цената на хляба с 5 и 10 стотинки. Яйцата достигнаха до 40 ст., като най-често срещаната цена е 0.37 и 0.38 лв. Скокът на цените в последните две-три седмици е в порядъка от 8 до 12%. В малките магазини в региона, както и по селата, яйцата се продават под 0.40 лв., но в една от големите търговски вериги, те се търгуват на 0.40 лв. Само преди месец, те се продаваха на около 22-25 ст., в зависимост от размера.
Половин килограм леща достига до 2 лв., фасулът също, а килограм ориз е между 1,60 и 2 лв. Половин килограм захар е 1 лв., килограмът 1,67 – 2 лв. Килограм кашкавал е между 16 и 18 лв.
Свинска мас в маслото
Не стига, че е скъпо, но и не консумираме качествени храни, убедени са родопчани. Традиционно млечните продукти са едни от любимите за трапезата ни. Прибавянето обаче на растителни добавки при производството на сирене, кашкавал и други млечни продукти ги прави в определена степен – нездравословни. Затова се появи списък с малко над 40 фирми, с чиито продукти трябва да внимаваме ако искаме да консумираме истинско сирене или кашкавал. Сред тях са смолянска и маданска фирма. Наскоро Асоциацията „Активни потребители” откриха огромни нарушения при маслото на родните пазари. На светло излязоха 15 фирми, които са използвали нерегламентирани количества вода и забележете –свинска мас. Завишеното количество вода, според експертите, компенсира по-ниското съдържание на немлечни мазнини в продукта. При някои проби процентът на немлечните мазнини достига шокиращите 75%. В някои от пробите се появиха и отпадъчни мазнини, като свинска мас, което е незаконна търговска практика и влиза в разрез с регламент на Европейската комисия. По-високо водно съдържание влошава качеството на продуктите, намалява срока им и на трайност и повишава вероятността от развитие на патогенни организми.
Имаш крава – пиеш мляко
Добре, че не знаем какво ядем. Хем скъпо, хем ни тровят, няма ред в тая държава, коментират възмутено хората. После се чудим защо сме болни от рак, защо ни боли стомаха, допълват родопчани.
От некачествените и скъпите продукти изходът е да имаш някого на село, който гледа крава и други животни. Хората масово търсят такива, които да им доставят прясно мляко и от него си правят масло, кашкавал и си подквасват кисело мляко. Картофите пък си остават основната храна в менюто на родопчани. В магазините достига килограмът и до 90 ст, но хората си купуват в по-голямо количество от местни производители. Същото правят и с фасула. През септември и октомври затваряха буркани за зимата – чушки, домати, грах, зелен фасул, сладка и др. Сега е времето на туршиите и зелето. 
Унизените в тефтера на магазинера
Тези, които нямат възможност да затварят зимнина или нямат роднини на село, а и не само те взимат на вересия. Това е действителността не само в страната, а и в Родопите. Вересиите превръщат магазините за хранителни стоки в кредитори на стотици хора. Собственици на няколко търговски обекта показаха тетрадките, в които вписват борчлиите си, като в някои от магазините неплатежоспособни клиенти са взели стоки до 500 лв. и плащат, когато могат. „Няма как да оцеляваме по друг начин. Хората взимат и плащат, когато получат заплати, помощи и пенсии. Ние сме квартален магазин, познаваме се и не е имало проблеми. Решили сме обаче да не даваме вересии за повече от 50 лв.”, разказва Сашо, собственик на малък търговски обект. „Не помня хората да са били толкова бедни”, споделя Минчо, собственик на  гаражно магазинче в новия център на Смолян.
Те трупат вересии за стоки от първа необходимост – хляб, яйца, брашно, захар, леща, олио. Месо, колбаси и кашкавал не купуват, за тях това е лукс. По-страшно е, че хората идват с наведени глави и се чувстват унизени, защото не могат бързо да платят борчовете си. Молят се и казват, нека да платя тока първо, а каквото остане ще ти го дадем за покриване на борчовете”, казва с болка Минчо. 
И така, хората докато продължават да взимат малки заплати и да нямат стабилни доходи, стоките по магазините ще си стоят, заведенията и улиците вечер ще са празни. А освен живот на вересия продължават да ни тровят и с некачествени продукти.
Николай МИХАЙЛОВ,
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Продължавате с еднотипните си депресантски статии. Погледнете в тефтерите колко от сумите са за цигари и алкохол? Доста!Покачване на цените има, но расте и минималната работна заплата. Освен това има ръст и на средната работна заплата, спрямо миналата година.
    Улиците са празни, защото е студено - вечер не можеш да си намерищ място в заведенията. Особено петък и събота. Бедните смолянчани! Вечерят навън! Най - печеливши са магазините, предлагащи скъпи и маркови дрехи! Нормално, хората търсят качеството! То като предлагаш евтини боклуци, избрани без вкус, много ясно, че ще фалираш! Не всеки разбира от бизнес! Че то и колата да си измиеш пак трябва да си запазиш час и то за следващата седмица! Бедните смолянчани! Ама чакай, то няма и къде да паркираш, че как така, от къде толкова пари, та да се движат с автомобили! Да погледнем фризьорските и козметичните салони - час за подстрижка, час за маникюр, час за козметик! Вече отдавна отмина времето, когато разхождайки се решаваш да минеш да те подстрижат! Вече не става! Ама как така, от къде пари, та нали всички живеят на вересия, не могат да си платят тока и едвам кретат! Само, че Била и Лидъл са винаги пълни, понякога има опашки още преди да са отворили, а до колкото знам там тефтери с вересии НЯМА!

    ОтговорИзтриване
  2. Беднотия до шия! И няма оправяне, и няма оправяне. И по-трудно става. И свинска мас в маслото?!?!?!?! Дайте имената на тези производители-тарикати. Нямам думи!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I