С  музикално-танцовия спектакъл „Невястата" в РДТ „Николай Хайтов" беше отбелязана 60-годишнината на четирима творци от ФА „Родопа". Секретарят на Общината Момчил Николов връчи званието „Почетен гражданин на Смолян" на директора на ансамбъла Петър Янев, който е един от най-емблематичните изпълнители на родопската каба гайда. От десетилетия е гайдар и на Валя Балканска. Той е сред основателите и на Гайдарското надсвирване в село Гела. Творчеството му е свързано с ансамбъл „Родопа".  Петър Янев е сред музикантите, наложили каба гайдата като несравнимия глас на Родопите. Най-голямото отличие на община Смолян бе гласувано с пълно мнозинство от Общинския съвет.
От името на кмета Николай Мелемов, Николов поднесе  поздравителни адреси и цветя на юбилярите Сийка Василева, гл.хореограф в ансамбъла, Иванка Шукерова и Асен Сираков , оркестранти и Васил Рангелов, концермайстор. Беше почетена паметта и на Георги Кичуков, който почина през 2013 г. и също трябваше да е сред юбилярите.
„Позволете ми да отправя към Вас искрените си пожелания за здраве и благополучие, за лично щастие и творческо дълголетие. Поклон пред Вас и пред талантливите родопчани сътворили с душа пъстрата палитра на ФА „Родопа". Пред всички, които днес остават верни на неговата родолюбива мисия, верни на родопската песен, музика и танц", казва в поздравителните адреси кметът Мелемов.
Творците благодариха на Община Смолян, без чиято помощ ансамбълът няма да може да функционира, на директора му Петър Янев, на Адриан Петров, който беше гл.художествен ръководител и на семействата си.
Ансамбъл „Родопа" е с три отличия от Годишните фолклорни награди, които се организират от Сдружение "Наследници на фолклорния огън". Формацията от Смолян е обявена за Ансамбъл на годината, като има и първи награди в постановка на годината със спектакъла „Невястата", а Сийка Василева е обявена за хореограф на годината.
     
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I