„Ти може да си следващият милионер”. На това послание бедните родопчани не могат да устоят и търкат здраво билети от националната лотария с надеждата да станат милионери.
Над четири години тези игри на щастието не престават да бъдат хит не само в страната, а и в Смолян. Зарибявката за лесна печалба продължава да владее млади, стари , изобщо хора от всички възрасти. В пощата, супера, павилионите, бензиностанциите,  навсякъде, където се продават билетите на щастието, ще видите хора, които със стотинка и с бързи движения трият в очакване на голямата печалба, която ще промени живота им. Отначало погледът е трескав, очакващ, но след сверяване на цифри или символи, става пак тъжен, защото билетчето не печели. Интересен е фактът, че  пенсионерите продължават да са най-зарибени от моментната лотария. И те купуват билетчета и трият в очакване на чудото, което в повечето случаи се превръща в олекване на джоба. Когато получават пенсиите си в пощата, те чинно си плащат ток, вода, телефон и за финал си взимат по две-три билетчета от 2, 3 или 5 лева. Наскоро дори две родопчанки вложили майчинските за месеца, за да закупят цяло тесте с билети от 2 лв., защото някой им казал, че в него има печалби. „Луда работа”, споделя шашнатата продавачка. „Не знам дали са спечелили, но това не е нормално. Хората започват съвсем да изперкват”, смята магазинерката.

Пенсионерите са най-напористи в търкането

„Има и такива, които се лишават от хляб и храна, за да купуват билети. Дори съм имала случай на жена, която събра два лева от последните си стотинки, за да си купи билет. Виждала в това прозрение на съдбата, защото били последните й пари. Естествено , нищо не  спечели”, коментира друга продавачка от супермаркет в областния град.
Най-честите й клиенти са именно тези, които купуват билетчета, насъщният остава на заден план. „Смолян е малък град и се познаваме. Прави ми впечатление, че билети  взимат бедни и безработни хора. Тези, които са по-добре платени не купуват билети”, споделя магазинерка от хранителен магазин.
„Моя близка с пенсия под 300 лв., под въздействие на рекламите по телевизията, обмисляше да си купи билет за 5 лв. Тя вярва, че тези хора наистина са спечелили пари и това не е просто манипулативна реклама. В магазина, където имаше опашка от 3 възрастни жени, 2 от тях на видима възраст над 60 г., се оказа, че всичките чакат за тези билетчета и първата взе 5 по 3 лв. Чудех се защо най-бедните и възрастни хора изхвърлят малкото пари, които имат в джоба на някого?”, коментира темата смолянчанка.

Хазартът е като дрога

Според противниците на лотарийните билети, цялата схема работи единствено и само в интерес на създателите на подобни игри. За наивниците, които всеки ден дават левчетата си да трият билетчета, всичко е само някаква надежда, за която е  в сила поговорката „Гладна кокошка просо сънува”. Непрекъснато се рекламират десетки, нови  игри с обещания за 10 х 500 хил., безкрайни милиони и др. Показват се хора, спечелили  5, 10,  20 хиляди лв. и по-рядко някой  с по-голяма сума. Но това не пречи на хората да трият с надежди за бинго, кръстословици, златни пирамиди  и тем подобни. Да спечелиш никак не е лесно. По-вероятно е човек да се роди с единадесет пръста, да бъде ударен от светкавица или да умре от ухапване от насекомо, отколкото да спечели от лотарията, са на мнение хора, които не посягат към билетчета на късмета.
Подобни предупреждения обаче изобщо не стряскат облъчените от билетчетата. Те все си казват, че това не се отнася до тях. „Купуват по десет, двайсет билетчета наведнъж, понякога печелят по два лева, има случаи и по 15 лв. Казано честно наскоро един редовен клиент удари 1000 лв. С часове изкарват пред павилиона. Трият, спечелят два лева, взимат друг билет и така. Като дрога е хазартът, не могат да се спрат”, коментира продавачка на павилион.

Спечелилите

Все пак има и такива, които печелят големите награди. Бившият кмет на село Полк.Серафимово Михаил Василев спечели през декември миналата година автомобил в една от игрите на лотарията. Късмет на щастливеца донесоха монети с номера 1, 5, 7 и 8.
Частните лотарийни игри успяха да превърнат в масово явление така наречения в професионалните среди „мек”  хазарт в България. Лотариите не просто се развиват. Те избухнаха и набраха  лавинообразна скорост. И превръщайки хазарта от запазена територия за определена група хора с характерна психическа настройка в достъпна и желана от обикновените хора базова стока. Тотото отдавна замря, шансовете му да излезе от тясната ниша, която вече обитава, са малки. Конкурентите вече са проникнали дълбоко, както чрез маркетинг в съзнанието на потребителите, така и чрез силна търговска организация - чисто пазарно във всички канали за разпространение.

Посланията

Част от посланията, които облъчват бедния родопчанин всяка вечер пред телевизора е, че  националната лотария изплаща кредити, сбъдва мечти за коли, апартаменти, екскурзии, осигурява старините ни. Пък там се раздават едни лесни пари, едни коли, хората са щастливи, скачат, радват се. Има шанс да регистрираш и непечеливш билет, който да ти донесе апартамент, кола, пари и т.н. Действително, чудесата днес съществуват, си казват хората и вярват в игрите на късмета, в шанса им, защото при евентуална печалба ще променят живота им. Или казано с други думи, това е щедрост по време на мизерия. Хазартът се превърна в масова зараза. В бума няма нищо незаконно - билетчетата се продават легално, организаторите са ясни, дейността на всички по веригата отговаря на всички норми.
Посланието е ясно, за да сте щастливи, не трябва в България да има по-нормални европейски заплати, а да имате късмет от лотарията.
Надеждата ни обаче отива на боклука, когато нищо не спечелим от игрите на щастието. Този извод може да направи човек, наблюдавайки отпадъците по лентата на сепариращата и компостираща инсталация на депото в Теклен дол в Смолян. По нея постоянно се движат най-различни лотарийни билети, наред с другия боклук.
Николай Михайлов, 24smolian.com
На снимките:
Пълно с билетчета на лентата за отпадъци;

Михаил Василев с дъщеря си и спечелената кола
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. хит не само в страната, а и в Смолян.
    ---- Смолян да не е друга страна, така ли се пише новина, егати тъпотията

    ОтговорИзтриване
  2. Еми като им е толкова акъла - да трият! Докато не се заловиш за работа и не спреш да чакаш парите да ти паднат от небето, ще си беден. С чакане и бездействие се стига само до мизерия. Ама то трябва акъл!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I