Деца от Неделното училище към храм „Св. Неделя" в кв. „Райково" имаха необичаен час по вероучение. Урокът бе във вид на духовна среща с иконом Запрян Шиков – свещеник в храма, секретар на Архиерейското наместничество и ръководител на Неделното училище. Началото бе дадено с тропар, изпълнен от отец Запрян, а всички заедно казаха молитвата „Отче наш". Преподавателката по вероучение Любка Мандова представи програмните си виждания за възпитание и обучение на децата. Изрази благодарност към църковното настоятелство. Припомни 10-те Божи заповеди, които с векове остават като основа на човешките ценности и закони.
Неделното училище отвори вратите си за трета поредна година по традиция на Димитровден с водосвет в храма. Децата посещават занятията с интерес, защото според тях: "Учим за християнските празници, оцветяваме ангелчета, рисунки и икони. Важно е да знаем за живота на Иисус Христос и Света Богородица. Тук сме задружни, имаме еднакви интереси".
 Отец Запрян се обърна към децата с мил поздрав и похвала, че са в спасителния кораб – храма. Той им преподаде благословението на архиерейския наместник архимандрит Висарион, който е и предстоятел на храма „Св. Неделя". Сподели с децата защо е благодатно да са в Неделното училище. „Тук сте по-близо до Бога, може да измолвате неговата благодат с ваши думички, каквото е на сърцето ви", посъветва ги той и допълни, че е важно да са добри и послушни, да се учат усърдно и преуспяват в доброто, да не напускат Родината ни. Да имат вяра и да се трудят за общото благо.
Интерес предизвика разказът на отец Запрян за Духовната семинария в Пловдив, отговаряйки на въпроса на момченце какво се учи там и какъв е редът за приемане. Едно добро учебно заведение, с  Божий ред и дисциплина, с изучаване на светски и богословски предмети, след завършването му може да се кандидатства във всяко висше учебно заведение или да се работи в църквата, обясни отец Запрян на децата. Пожела им да вървят по пътя на доброто с молитва и надежда, че при всякакви ситуации човек може да се справи, ако вярва. Той зарадва всички с подарък-копие на чудотворната икона „Богородица Всецарица".
Росица Примовска
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I