Доброволци от цялата страна се събират в Родопите, за да помогнат за построяването на камбанария на църквата „Св. Илия" в село Гудевица. Местните хора вярват, че именно камбаната, която е пренесена на ръце преди няколко века от българи, които са живели по земите на сегашна Гърция, ги пази от природни бедствия. Камбанарията ще бъде висока около 10 метра, като вече работата по нея е започнала, съобщи Теодор Василев, председател на читалище „Бъдеще и сега 2006" в с. Гудевица.
„Звънът на камбаната наистина има чудодейна сила, казвам ви го от опит, тъй като тя и сега се ползва и пази, както Гудевица, така и съседните села от бури, градушки и силни ветрове", добави Василев.
Съвсем близо до църквата пък има Аязмо, където хора от близко и далеч пристигат заради чудотворната сила на водата. Местните хора подсигуряват на всички доброволци, които ще се включат в изграждането на камбанарията подслон и храна, както разбира се и веселба.
Църквата "Св. Илия" е строена през 1882 година, а камбаната все още виси на едната стена на сградата. Всяка година на Илинден камбаната събира местното население и много гости на курбан.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I