Закриват Центъра за деца с увреждания в „Устово"?

Побоища, заплахи с нож, влачене за косата… Това са само част от ужасиите, които са се случвали зад стените на Центъра за настаняване на деца с увреждания в смолянския квартал „Устово".
След поредните инциденти с насилие пък вече са направени първите стъпки за неговото закриване. Това съобщи секретарят на Общината Момчил Николов.
„Ако кажа, че сме имали хиляди инциденти там от неговото откриване досега, сигурно няма да сбъркам. Имало е удряне на хора от персонала в гърба, замервани са със саксия, хигиенистка е влачена за косата по земята, готвачки са гонени с ножове, побой с лопата на възпитателка, множество сблъсъци между децата, като се стигне и до последните два инцидента. 16 – годишно дете преби с лопата жена от персонала. Месец по-късно пък души друго дете, вследствие на което то е припаднало по данни на полицейския бюлетин. Пострадалото момче също прояви агресия. В мотивите ни за закриване, не на последно място, е и загубата на квалифицирания персонал ни", коментира Николов.
Според него, в момента има дванадесет щатни бройки, от които само четири са заети, а децата в центъра са осем.
„Трудно се намират кадри, които да работят там. Разбираемо е, имайки предвид минималните заплащания и условията, при които работят", коментира още секретарят на община Смолян.
Вече е поискано становище за закриването на Центъра от няколко институции, включително и от Агенцията по закрила на детето.
„След всичко това, стигнахме до извода, че не можем да се справим. Поискахме становища от редица институции по въпроса. Аз лично ходих на разговор с министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, за да му обясня, какво е състоянието в Центъра и в каква посока вървим", добави Николов.
Той бе категоричен, че условията там в момента не отговарят на стандартите и критериите за такава услуга. 
Закриването на центъра би могло да се осъществи само ако има положителни становища от институциите и едва тогава да се предложи на местния Общински съвет неговото затваряне.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I