Община Златоград ще започне проучвания за търсене на алтернативни източници за водоснабдяване. Това стана ясно по време на извънредната сесия на Общинския съвет, която бе свикана заради проблема с водата от река Върбица.
Взети са необходимите проби, като качеството е с нормални показатели, уверяват от „ВиК", но превантивно е спряно водоподаването от кладенците при река Върбица, като градът се захранва от кладенците при река Неделинска. От "Горубсо"-Златоград бяха категорични , че хвостохранилището е безопасно. Проблемът с оцветяването на водата идвал от тръстиката, която се е самозалесила в областта на хвостохранилището. Според Евгений Михайлов - изпълнителен директор на "Горубсо"-Златоград, съоръжението е перфектно. „През 2016 г. надградихме стената с цели три метра, като предишното надграждане е било през 2004 г. с един метър. Сега го вдигнахме с цели три метра, и стената и чашата на преливника. Имаме едно перфектно съоръжение, това го гарантирам пред цялата общественост", заяви Евгени Михайлов.
Според експерти на Регионалната инспекция по околна среда и водите, източникът на замърсяването е именно въпросното хвостохранилище. „Източникът е хвостохранилещето към Ермореченската обогатителна фабрика. След интензивните валежи, значително е повишен дебитът на р. Ерма, преминаваща през хвостохранилището и вливаща се в р. Голяма. В резултат на това, се отмиват натрупаните в опашката на съоръжението отложения от хвоствов пясък", се казва в официалното съобщение на Екоинспекцията. От Басейнова дирекция „Източно-беломорски район" също са категорични, че е констатирано преливане от хвостохранилището в река Голяма и въпросното съоръжение е замърсило две реки.
На извънредната сесия присъства и областният управител на Смолян Недялко Славов, който също се опита да успокои жителите на Златоград, заявявайки, че няма място за притеснения и показателите на водата са в норма. Кметът на Златоград Мирослав Янчев също бе на мнение, че няма място за притеснение.
Проекторешението, което ще бъде гласувано, предвижда Община Златоград да стартира процедура за прединвестиционно намерение за проучване на алтернативни водоизточници или за изграждането на причиствателна станция на питейната вода в Златоград.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I