Един от символите на Западните Родопи-архитектурен паметник „Мост Кемера", вече е реставриран. Повече от 10 години Сдружение „Био-Б-Еко" работи по осъществяване на идеята за запазване на застрашения от самосрутване паметник. Спасяването му стана възможно по проект, защитен пред Министерство на културата.
Реставрационно-консервационните работи са изпълнени под ръководството на специалист по реставрации и консервации на архитектурни паметници.
На обекта е монтирано и художествено осветление, така че обектът да е трайно и атрактивно маркиран. Очакванията са от следващия сезон маршрутът да се посещава от все повече туристи и да се даде старт на нова форма на туризъм в община Борино- културно-историческия, за който има много потенциални дадености в общината.
Сдружението има планове да  възстанови каменните стражеви кули в близост до моста и последващо популяризиране на обектите Малкото и Голямо кале.
В момента, съвместно с горски и ловни стопанства, се полагат усилия за подобряване на инфраструктурата до обекта по  различни допустими оперативни програми.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I